Brannvesenet drar på hjemmebesøk

Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i desember og januar. Derfor bruker brannvesen over hele landet de første dagene av desember til hjemmebesøk og en prat om brannsikkerhet. Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) bruker hele uken til å besøke flyktninger i Rælingen, Lørenskog, Aurskog-Høland og Sørum.

NRBR bruker i år den nasjonale kampanjen Aksjon boligbrann til å samarbeide med flyktningkontorene i Rælingen, Lørenskog, Aurskog-Høland og Sørum. Besøkene NRBR gjennomfører hos flyktningene er avtalt på forhånd og vi har med oss representant fra kommunen og tolk der det er nødvendig. Beboerne får en enkel kontroll av brannsikkerheten, veiledning og informasjon.

Bare avtalte besøk!

-Det er viktig for oss å presisere at vi ikke kommer uanmeldt. Brannvesenet får ofte tilbakemeldinger om at andre prøver å komme seg inn i privatboliger ved å utgi seg for å være oss. Er publikum i tvil, bør de be om legitimasjon. Når ansatte i NRBR går på husbesøk, bærer de alltid legitimasjon og uniform, sier branninspektør Odd-Runar Elstad i NRBR.

Brannfarlige måneder

I følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) var det i perioden 2000 til 2017 6 104 bygningsbranner i Akershus. De mest brannfarlige månedene var januar med 764 branner og desember med 642.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri første desember, som er Røykvarslerdagen, sier Elstad.Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Koble røykvarslerne sammen

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Elstad.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.