Ikke slurv med brannsikkerheten på hytta

Møt oss på vei til påskeferie og få med deg informasjon om brannsikkerhet på hytta, røykvarslerbatterier og andre saker som er bra for sikkerheten – og kveldsunderholdningen. Fredag 23. mars kl. 10-14 står vi på 7-Eleven i Hakadal og på Shell Skedsmo nordgående.

Du kan laste ned vår brosjyre Trygg på hytta her.

Hyttefolket slurver med sjekk av røykvarsler

Røykvarsleren er trolig den viktigste brannforebyggende innretningen folk har på hytta. Likevel er det svært mange som ikke sjekker røykvarsleren hver gang de kommer opp. Derfor skal brannvesen over hele landet møte hyttefolk for en hyggelig prat om brannsikkerhet denne påsken.

 Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) har nesten 3 000 hytter i sine kommuner, mens mange av våre innbyggere har hytter i andre kommuner som de skal besøke nå i påsken. I tillegg er vårt område en typisk gjennomfartsvei for påsketurister.

Møt brannvesenet på utfartssteder i Nittedal og Skedsmokorset

NRBR bruker de første dagene av påsken til å møte hyttefolket. Vi håper de tar seg tid til en hyggelig, men livsviktig, prat om brannsikkerhet. Vi svarer på spørsmål og deler ut informasjon om brannsikkerhet på hytta, røykvarslerbatterier og andre saker som er bra for sikkerheten – og kveldsunderholdningen så langt beholdningen rekker.

Her treffer publikum oss:

 • Fredag 23. mars cirka kl. 10-14 står vaktlaget i Nittedal og representanter fra forebyggende avdeling på 7-Eleven i Hakadal for å møte hyttefolket på vei til påskeferie.
 • Fredag 23. mars cirka kl. 10-14 står vaktlaget i Skedsmo og representanter fra forebyggende avdeling på Shell Skedsmo nordgående for å møte hyttefolket på vei til påskeferie.
 • Mandag 26. mars og tirsdag 27. mars besøker vi utvalgte hyttefelt i Nittedal og Fet, og treffer de som allerede har kommet seg på hyttene sine.

Ha fungerende røykvarsler!

Mange hytter ligger utenfor allfarvei, noe som gir lang utrykningstid for brannvesenet.

Derfor er det er skremmende at så mange av landets hytter ikke har røykvarslere som er testet på en forsvarlig måte. Boligbranner som tar liv skjer som regel om natten. Med fungerende røykvarslere får alle som oppholder seg i huset, mulighet til å komme dere ut. For å være trygg på at varsleren fungerer til enhver tid, må man teste den ofte.

En røykvarsler begynner normalt å pipe med små korte støt et par uker før den går helt tomt for strøm. Er det en stund siden hytta var i bruk, kan batteriet ha gått tomt for strøm i mellomtiden. Nettopp derfor er det så viktig å teste røykvarsleren hver gang man tar hytta i bruk.

Tenk brannsikkerhet på hytta

I følge Norsk brannvernforening er feil montering, mangelfullt vedlikehold eller feil bruk av pipe og ildsted de vanligste årsakene til hyttebranner. Videre er håndverksmessig egeninnsats er mer utbredt på hytter enn i ordinære boliger. Dette kan øke faren for brann.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

 • Ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje og sjekk disse hver gang hytta tas i bruk.
 • Ha alltid ekstra batterier i reserve
 • Gå aldri fra levende lys
 • Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
 • Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
 • Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
 • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
 • Sørg for å ha rikelig med slokkeutstyr og minst et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange
 • Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

 

Kampanjen utføres av i underkant av 60 brannvesen i hele landet i samarbeid med Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

 

Kontaktperson for hele kampanjen:

Linda Stuvland

informasjonsrådgiver

Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS

Tlf. 99 26 07 48