Oppfordring til alle jegere om å droppe bålet!

Brannvesenet bekymrer seg for høstjakta og at jegerne skal tenne bål. Det er nå så tørt på Nedre Romerike at båltenning anses som svært uforsvarlig. Vi minner om at uforsiktighet som fører til skogbrann er straffbart og kan føre til erstatningskrav.

8. september 2021

Rådyrjakta har allerede pågått en stund og denne uken begynner hare- og fuglejakta. Senere i måneden går startskuddet for elgjegerne. Mange av NRBRs ansatte er ivrige jegere og er mye ute i skog og mark året rundt. De er bekymret for skogbrann i høst – og at det er uforsiktige og uvitende jegere som er årsaken.

Brannvesenet advarer jegerne

Jøran Fallet og Per-Åge Mortensen jobber som utrykningsledere i Aurskog-Høland. De er ivrige jegere og kjenner miljøet godt. «Det er koselig å hygge seg rundt bålet når man er på jakt, men det kan bare ikke folk gjøre i år,» sier de. «Det er ingen unnskyldning at man har tent bål i alle år! Det hjelper ikke at man anser seg selv som verdensmester i bål – bare en listen gnist og man er erstatningsansvarlig for en stor skogbrann!»

 

Mange skog-, mark- og gressbranner

NRBR har den siste tiden rykket ut til mange små og større branner skog og mark i sitt område. Forrige uke brant 50-100m2 skog i et svært ulendt terreng ved Svensjøen i Aurskog-Høland. Området var vanskelig tilgjengelig og vi måtte tilkalle skogbrannhelikopter for å bistå. «Vi vet ikke hva årsaken var til denne brannen,» sier Mortensen, som bisto på slokkingen, «men det skal ikke mye til før det tar fyr slik situasjonen er nå.»

 

Ikke bruk faste bålplasser

NRBR påpeker at det også er åpen ild ved bruk av engangsgrill, bålpanne, primus og stormkjøkken, så dette er like uforsvarlig som vanlig bål. Det er neppe aktuelt for jegerne, men brannvesenet ønsker heller ikke at turgåere og andre benytte seg av de faste bålplassene før situasjonen bedrer seg.

 

Sannsynlig med forlengelse av bålforbudet

Det generelle bålforbudet varer til 15. september, men situasjonen er slik nå at NRBR forbereder lokal forskrift for å forlenge forbudet. Den vil tre i kraft hvis det ikke kommer store endringer i været og store nedbørsmengder. NRBR anbefaler jegere og andre friluftsfolk om å forberede seg på kaffe på termos og matpakke i sekken.