Elektrisitet

Elektrisk årsak står bak 40 % av alle boligbranner og 10-20 omkomne hvert år. Vår egen uforsiktighet står bak halvparten av brannene.

Det er altså vi - beboeren i huset og ofte den som omkommer i brannen - som er skyld i brannene med elektrisk årsak. Her får du noen enkle råd som du kan følge i hverdagen slik at faren for brann reduseres.

  • Slå av apparatet!
  • Trekk ut støpselet av stikkontakten! Det er imidlertid viktig at vi drar i selve pluggen og aldri i ledningen.  Å trekke ut støpslet er spesielt viktig på apparater med termostat, slik som kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende. Går termostaten i stykker, kan temperaturen på kort tid øke og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk.
  • Bruk timer på kaffetrakteren. Dette gjelder særlig for personer som er eldre og/eller glemsk.

Unngå kjøkkenbrann

Omkring 15 prosent av alle boligbranner starter på komfyren på grunn av tørrkoking. Med andre ord: Det begynner å brenne fordi vi glemmer noe brennbart i gryta når komfyrplata er slått på. Fem personer dør hvert år av slike komfyrbranner.

De fleste brannene oppstår om ettermiddagen når vi skal lage middag. De fleste som omkommer i denne type branner omkommer om natten etter klokken to. I aldersgruppen 15-65 år er det flest menn som dør i komfyrbranner, mens kvinner er sterkt overrepresentert for aldersgruppen over 65 år.

Det skal ikke så mye til. Veldig mange komfyrbranner oppstår på under ti minutter med plata på fullt og litt fett i gryta.

Slik unngår du tørrkoking:

  • Vær på kjøkkenet når du lager mat! Mange branner oppstår fordi kokken sovner før maten er klar eller at man blir distrahert av barn, telefoner eller dørklokker og forlater kjøkkenet.
  • Sørg for fungerende røykvarsler! Mange har reddet livet fordi naboene har hørt røykvarsleren, mens beboeren har sovnet fra matlagningen.
  • Hvis du installerer komfyrvakt vil komfyren slås av når en farlig situasjon oppstår og du unngår brann. Hjelpemiddelsentralen kan bidra i enkelte tilfeller.
  • Ikke bruk komfyrens som lagringsplass for kjeler til nedkjøling, grytekluter eller annet.

Løse lamper og varme lyspærer

Løse og flyttbare lamper kan velte eller på annen måte komme i kontakt med brennbart materiale, for eksempel gardiner eller sengetøy. Vær derfor forsiktig med slike lamper og unngå løse lamper helt på barnerom.

Skjøteledninger

Ikke bruk skjøteledninger som en varig løsning! Brannfaren øker ved slikt bruk, så sørg for å få en elektriker til å utvide det eksisterende anlegget og montere flere stikkontakter. Pass i mellomtiden på:

  • Ikke la skjøteledningen bak sofaen eller under stereobenken bli en støvsamler som utsettes for stadige dunk fra støvsugeren. Monter ledningen på veggen. Støv øker temperaturen i ledningen og i kontakten og kan også antennes ved gnister etc.
  • Unngå flere meter med løs kabel under sofaen eller bak stereobenken. Bruk passe lang skjøteledning og ikke lag for store kveiler. For mange runder i kveilen kan føre til økt temperatur i ledningen.
  • Ikke bruk skjøteledning til produkter som medfører langvarige høye belastninger, som f. eks varmeovner, varmtvannsberedere eller lignende.
  • Ikke bruk skjøteledninger med forgrenere utenpå hverandre, fordi stikkontakten på veggen blir utsatt for belastninger den ikke er beregnet for. Unngå også å seriekople flere skjøteledninger. Velg heller en lenger skjøteledning.
  • Ikke legg skjøteledning fra rom til rom. Unngå også å legge skjøteledning inne fra huset og ut i friluft.
  • Sjekk skjøteledningen for skader før og etter bruk.
  • Ta gamle sprø misfargede skjøteledninger ut av bruk.

Vaskemaskiner og tørketromler

Vaskemaskiner og tørketromler kan være brannkilder. Slå alltid av vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og tørketrommelen når du forlater boligen. La heller ikke disse maskinene gå mens du sover. Rengjør lofilteret i tørketrommelen hver gang etter bruk. Tette lofiltre kan gi så høy varmeutvikling at det fører til brann.