Stengt sentralbord onsdag 16. april 2025
I forbindelse med påske holder vårt sentralbord stengt onsdag 16. april 2025.
Siden 2016 har det i vårt område vært 8 branner og branntilløp på kjøkken i restaurant og serveringssteder.
Siden 2016 har det i vårt område vært 8 branner og branntilløp på kjøkken i restaurant og serveringssteder. Årsakene til hendelsene er ulike: blant annet begynte to i søppelkasse og en i en softismaskin. Vi har altså i stor grad vært forskånet for de mange og store brannene som vi har sett i Oslo de siste årene, slik som Nedre Foss gård (2015), Festningen (2023) og nå sist Fyr i februar, hvor brannene sannsynligvis har startet ved at ild fra grill eller koketopp antente fett og støv i dårlig rengjorte filter og avtrekkskanaler, og spredte seg videre.
I vårt område er det kun brannen på restaurant Mirchi i Lillestrøm sentrum i påsken 2023, som vi kan se hadde samme årsak. Vi mener at skadepotensialet var stort. Brannen ble heldigvis oppdaget i tidlig fase og det medvirket til at brannen ikke utviklet seg til storbrann. Hadde brannen blitt oppdaget noe senere ville skadeomfang blitt langt større. Likevel førte brannen til store materielle skader og de ansatte mistet arbeidsplassen sin for en tid.
– Hovedstaden med sine mange restauranter og spisesteder har nok en større utfordring enn det vi har her på Romerike, sier Therese Brøndum, avdelingsleder for tilsyn.
– Men vi jobber aktivt med å forebygge at vi får denne type store hendelser. I NRBR er vi opptatt av å spre god informasjon om risikoen for brann knyttet til denne type innretninger, og hvordan det kan forebygges. Generelt mener vi det må stilles tydelige krav til restaurantene som benytter kull og vedfyrte griller. Forsikringsbransjen har utarbeidet egne retningslinjer – en sikkerhetsforskrift – for brannsikring av frityr koke- og stekeinnretninger. Dette synes vi er positivt.
NRBR har hatt søkelys på problemstillingen med dårlig rengjorte filter og avtrekkskanaler på gatekjøkken og restauranter i flere år og jobber forebyggende på flere måter:
Det er ikke bare på restaurantkjøkken at brann i avtrekkskanaler bør bekymre. NRBR rykker flere ganger i året ut på branner og branntilløp på komfyr i boliger. Helt nylig rykket NRBR ut til en hendelse med en kjele med olje på komfyr. Beboer hadde båret ut gryta, og da vi kom frem sjekket vi med varmesøkende kamera at ikke brannen hadde spredt seg til avtrekkskanalene. Det hadde det ikke. Det hadde det heller ikke da vi rykket ut til en større hendelse for en tid tilbake etter at det mest sannsynlig hadde tatt fyr i en kjele med olje. Det oppsto kraftig brann som spredte seg til avtrekksviften. Da vi kommer frem slokker vi brannen og sjekker med varmesøkende kamera at ikke brannen har spredt seg til loftet. Dersom brannen ikke hadde blitt slokket ville denne etter all sannsynlighet ha spredd seg videre fra ventilasjonsvifte til avtrekkskanal og overskap av trevirke. Brannen ville da raskt ha økt i størrelse og omfang og det totale brannskadebildet ville blitt dramatisk større. Her var man heldige, tross alt.
Til slutt: Skulle du være så uheldig å få brann i gryte med olje eller annet fett, så må du IKKE bruke vann til å slokke! Det vil skape en eksplosjonsartet brann. Bruk et lokk til å kvele flammen, skru deretter av plata.
I forbindelse med påske holder vårt sentralbord stengt onsdag 16. april 2025.
Første halvdel av påskeuken ser ut til å bli uten mye nedbør og derfor fortsetter gressbrannfaren inntil videre. Det generelle bålforbudet trer i kraft 15. april, men det er likevel en del unntak som gjør at en kan benytte bål, grill, primus og liknende.
NRBR inviterer til påskearrangement mandag 14. april i Nittedal og tirsdag 14. april i Rælingen.