Fett og støv i filter og avtrekkskanaler på kjøkken kan være brannbombe
17 mars 2025
Siden 2016 har det i vårt område vært 8 branner og branntilløp på kjøkken i restaurant og serveringssteder.
Siden 2016 har det i vårt område vært 8 branner og branntilløp på kjøkken i restaurant og serveringssteder. Årsakene til hendelsene er ulike: blant annet begynte to i søppelkasse og en i en softismaskin. Vi har altså i stor grad vært forskånet for de mange og store brannene som vi har sett i Oslo de siste årene, slik som Nedre Foss gård (2015), Festningen (2023) og nå sist Fyr i februar, hvor brannene sannsynligvis har startet ved at ild fra grill eller koketopp antente fett og støv i dårlig rengjorte filter og avtrekkskanaler, og spredte seg videre.
Skadepotensialet var stort da det begynte å brenne på restaurant Mirchi påsken 2023.
Stort skadepotensiale
I vårt område er det kun brannen på restaurant Mirchi i Lillestrøm sentrum i påsken 2023, som vi kan se hadde samme årsak. Vi mener at skadepotensialet var stort. Brannen ble heldigvis oppdaget i tidlig fase og det medvirket til at brannen ikke utviklet seg til storbrann. Hadde brannen blitt oppdaget noe senere ville skadeomfang blitt langt større. Likevel førte brannen til store materielle skader og de ansatte mistet arbeidsplassen sin for en tid.
– Hovedstaden med sine mange restauranter og spisesteder har nok en større utfordring enn det vi har her på Romerike, sier Therese Brøndum, avdelingsleder for tilsyn.
– Men vi jobber aktivt med å forebygge at vi får denne type store hendelser. I NRBR er vi opptatt av å spre god informasjon om risikoen for brann knyttet til denne type innretninger, og hvordan det kan forebygges. Generelt mener vi det må stilles tydelige krav til restaurantene som benytter kull og vedfyrte griller. Forsikringsbransjen har utarbeidet egne retningslinjer – en sikkerhetsforskrift – for brannsikring av frityr koke- og stekeinnretninger. Dette synes vi er positivt.
Slik jobber vi forebyggende
NRBR har hatt søkelys på problemstillingen med dårlig rengjorte filter og avtrekkskanaler på gatekjøkken og restauranter i flere år og jobber forebyggende på flere måter:
Der restauranter er en del av et særskilt brannobjekt som brannvesenet fører tilsyn med, er også restaurantkjøkkenet en del av dette tilsynet. Det føres da tilsyn med bruker (og eventuelt eiers) systematiske sikkerhetsarbeid hvor det sjekkes ut at de har gode rutiner for rengjøring av filter og kanaler.
Når vi får informasjon om at det etableres nye restauranter som enten har vedfyrt, kulldrevet grill eller gassgrill, jobber vi aktivt med informasjonsarbeid mot disse virksomhetene. Vi besøker restaurantene og veileder blant annet om rengjøring av ventilasjonsanlegg, og krav om slukkeanlegg. De restaurantene som bruker gassgriller, følger vi opp med et særskilt tilsyn rettet mot gassanlegget.
I 2025 kommer vi til å gjennomføre informasjonstiltak som er spesifikt rettet mot restauranter og gatekjøkken med grillinnretninger. I den forbindelse vil besøke gatekjøkken og restauranter i våre kommuner.
Rengjør kjøkkenviften hjemme!
Det er ikke bare på restaurantkjøkken at brann i avtrekkskanaler bør bekymre. NRBR rykker flere ganger i året ut på branner og branntilløp på komfyr i boliger. Helt nylig rykket NRBR ut til en hendelse med en kjele med olje på komfyr. Beboer hadde båret ut gryta, og da vi kom frem sjekket vi med varmesøkende kamera at ikke brannen hadde spredt seg til avtrekkskanalene. Det hadde det ikke. Det hadde det heller ikke da vi rykket ut til en større hendelse for en tid tilbake etter at det mest sannsynlig hadde tatt fyr i en kjele med olje. Det oppsto kraftig brann som spredte seg til avtrekksviften. Da vi kommer frem slokker vi brannen og sjekker med varmesøkende kamera at ikke brannen har spredt seg til loftet. Dersom brannen ikke hadde blitt slokket ville denne etter all sannsynlighet ha spredd seg videre fra ventilasjonsvifte til avtrekkskanal og overskap av trevirke. Brannen ville da raskt ha økt i størrelse og omfang og det totale brannskadebildet ville blitt dramatisk større. Her var man heldige, tross alt.
Brannen hadde heldigvis ikke spredt seg til avtrekkskanalene på denne hendelsen på et kjøkken i en bolig på Nedre Romerike.
Skulle du få brann på komfyren – for eksempel i en gryte med olje – kan den spe seg videre til ventilatoren og avtrekkskanaler. Her er det ofte mye fett - og fett brenner! Gjennom kanalene kan brann spre seg til flere rom. Er vifte og filter ren og fettfri, vil en slik spredning være mindre sannsynlig. Vi oppfordrer derfor at du jevnlig rengjør filteret i kjøkkenviften. Som oftest kan du vaske filteret i oppvaskmaskinen.
Ikke bruk vann når det brenner i olje og fett!
Til slutt: Skulle du være så uheldig å få brann i gryte med olje eller annet fett, så må du IKKE bruke vann til å slokke! Det vil skape en eksplosjonsartet brann. Bruk et lokk til å kvele flammen, skru deretter av plata.
Etter den tragiske brannen i et konsertlokale i Nord Makedonia der mange unge mennesker døde, er det mange som spør seg om det samme kan skje her hjemme. Vi har derfor sendt ut en pressemelding i dag som forklarer litt hva brannvesenet gjør for å forebygge denne type hendelser.
To av våre kvinnelige brannkonstabler møter barn og voksne på Lillestrøm bibliotek lørdag 29. mars, kl. 12.30. Her skal de lese fra bøkene om Brannbamsen Bjørnis og fortelle om arbeidet sitt.
Det hender brannvesenet får tilbakemeldinger fra publikum om at noen utgir seg for å være oss for å komme seg inn i privatboliger. NRBR kommer ikke på hjembesøk uanmeldt, og vi bærer alltid uniform med vår logo og vi bærer legitimasjon.