Fire alvorlige branner i elsparkesykkel siden i vår

Oppbevarer du elsparkesykkelen inne i boligen? Kanskje finne et annet sted? Tenk nøye etter hvor du parkerer kjøretøyet og ikke sett det fra deg i gangen der du bor siden dette ofte er din og familiens eneste fluktvei ved brann. Sett sykkelen et annet sted, og kanskje aller helst ute i en utebod. Sørg for å ha fungerende røykvarslere hvis du må lade eller oppbevare sykkelen innendørs.

Da skjedde det igjen – brann i elsparkesykkel. Sent en kveld denne uken måtte vi rykke ut til brann i elsparkesykkel, denne gangen på Lørenskog. Elsparkesykkelen sto på balkongen da nødetatene ankom stedet. Heldigvis kom ingen til skade, men de som bodde i leiligheten måtte finne seg et annet sted å sove.

I løpet av et halvt år har vi hatt fire alvorlige branner som synes å ha begynt i elsparkesykkel i vårt område.

Brann i vår

Den første brannen rykket vi ut til i våres, midt på formiddagen. Fremme ved eneboligen, sender vi inn røykdykkere og det kommer raskt frem at det er en elsparkesykkel i inngangspartiet som har begynt å brenne. Beboerne hadde greid å slokke brannen med et pulverapparat og kommet seg ut. Flere hadde fått i seg røyk og måtte til sjekk på legevakta og sykehus for videre undersøkelser. Om brannen hadde oppstått på nattestid, kunne skadeomfanget fått ett langt mer alvorlig utfall.

Elsparkesykkel sto ikke til lading

Det var nettopp midt på natten i sommer at den neste alvorlige hendelsen skjedde. Da fikk vi melding om full fyr i en bolig. En person ble skadet og fraktet til sykehus. En sparkesykkel kan være brannårsak. Det skumle er at den ikke sto på lading, men det er ikke ukjent at batterier med mekanisk skade eller produksjonsfeil kan begynne å brenne. Har du elsparkesykkel, bør du derfor jevnlig sjekke at det ikke er skader på lader og batteri.

Demontering av batteri

I tillegg til disse tre brannene, fikk vi i mai melding om brann på veranda. Beboerne hadde demontert batteriet til en elsparkesykkel som da hadde tatt fyr. De hadde greid å slokke brannen før vi kom frem.

Oppbevarer du elsparkesykkelen inne i boligen? Kanskje finne et annet sted? Tenk nøye etter hvor du parkerer kjøretøyet og ikke sett det fra deg i gangen der du bor siden dette ofte er din og familiens eneste fluktvei ved brann. Sett sykkelen et annet sted, og kanskje aller helst ute i en utebod. Sørg for å ha fungerende røykvarslere hvis du må lade eller oppbevare sykkelen innendørs.

Under ser du bilder fra to av disse brannene. Området rundt er hvitt av pulver fra brannslokningsapparatet.

To bilder av elsykler innendørs, helt hvite av slokkepulver.

Slik lader du el-sykler, el-sparkesykler og ståbrett trygt:

  • Les alltid sikkerhetsanvisningene og bruksanvisningen som følger med produktet, og følg det som står her. Bruk laderen som er anbefalt av produsenten.
  • Batteriet skal være merket med produsent, typenummer og ha eget CE-merke. Dette gir en indikasjon på at batteriet følger alle sikkerhetskrav, og at det er trygt å bruke. 
  • Ikke gå fra et batteri som ligger til lading. Hold god avstand mellom batteriet og annet brennbart materiale. Sjekk om laderen eller batteriet blir unormalt varm under ladning. Ha gjerne en røykvarsler i nærheten av produktet du lader.
  • Pass på at batteriet ikke faller på bakken når du tar det av sykkelen. Vær oppmerksom på at batteriet kan skades ved hardhendt bruk. Også batterier som ikke står til lading kan ta fyr. Årsaken er som oftest at batteriet har fått en skade. Har du mistanke om at det er skadet, er det best å få forhandleren til å ta en sjekk.
  • Lad ikke batteri med smuss og fukt rundt kontaktene, for dette kan føre til kortslutning, varmeutvikling og brann. Det er derfor smart å holde området rundt kontaktene rene og tørre.
  • Ikke lad mens du sover eller ikke er hjemme.

Kurs i utrykningskjøring

05 september 2024

For å kunne kjøre utrykning, med blålys og sirene, er det lovkrav om å ha 160-kode i førerkortet. Godkjente og trente utrykningssjåfører er viktig for sikkerheten for oss og for publikum. Mannskapsbilene er store og tunge, de kjører fort for å komme frem, og veiene kan være smale og uframkommelige. I tillegg kommer andre trafikanter og fotgjengere som kan opptre overraskende i møtet med utrykningskjøretøy.

Informasjonsdag om deltidsstillinger

02 september 2024

Lurer du på hvordan det er å jobbe som deltidskonstabel hos oss? Vi arrangerer informasjonsdag onsdag 18. september i forbindelse med utlyste deltidsstillinger på Bjørkelangen brannstasjon.