Ulykker på gassanlegg i industri- og næringsvirksomhet kan medføre store konsekvenser på liv, helse og materielle verdier.

Under årets tilsynsaksjon med farlig stoff avdekket vi 48 avvik som virksomhetene må følge opp og dokumentere at de har rettet opp. 

«Ulykker på gassanlegg i industri- og næringsvirksomhet kan medføre store konsekvenser på liv, helse og materielle verdier,» sier Anders Trollerud. Senioringeniøren var ansvarlig for årets tilsynsaksjon med farlig stoff.

 

Forebygge ulykker med farlig stoff

«Noen bedrifter gruer seg kanskje til at vi skal komme, men det er viktig for sikkerheten til de som jobber der og mennesker som ellers befinner seg i området. Hensikten med tilsynsaksjonen er jo å forebygge ulykker med farlig stoff, ved å undersøke om virksomhetene etterlever regelverket for håndtering av farlig stoff. Funnene vi gjorde under aksjonen viser at det er nødvendig med disse tilsynene og at de har en god brannforebyggende effekt i vårt distrikt.»

 

Bilde av mann innendørs med papirer og et bilde av et betonghus sett utenfra.
Til venstre: Senioringeniør Trollerud begynner tilsynet innendørs. Til høyre: Brannnvesenets øvelseshus.

Gass brukes ofte i industrien, men også i gartnerier, annet landbruk og til generell oppvarming av bygninger som verksteder, lagerhaller, skoler og liknende.  Men det er ikke helt ufarlig, og brannvesenet har i oppgave å gå tilsyn med anleggene. I høst har vi gjennomført 19 tilsyn på slike LPG-anlegg. LPG er en type gass, som i all hovedsak består av propan.

48 avvik som må rettes opp

«Vi avdekket 48 avvik som virksomhetene må følge opp og dokumentere at de har rettet opp. Det er i gjennomsnitt blitt avdekket rundt 2,5 avvik per tilsyn. Noen virksomheter har ikke fått avvik overhodet, mens andre har hatt godt utbytte av et besøk av brannvesenet slik at de kan gjøre forbedringer på sikkerhetsarbeidet ved virksomheten,» utdyper senioringeniøren.

Avvik som går igjen på tilsynene er blant annet dårlig dokumentert opplæring, mangelfulle kontroll- og vedlikeholdsrutiner, manglende sikkerhets- og driftsinstrukser og mangelfull egenberedskap.

Brannvesenets øvelsesområde

Bildene er fra et litt spesielt tilsyn. Vi måtte nemlig også besøke Lahaugmoen kurs- og øvelsessenter hvor NRBR og Oslo brann- og redningsetat blant annet øver på røykdykking. Til dette har vi et spesiallaget bygg som driftes av en temmelig stor gasstank. Alle tilsyn begynner med en gjennomgang av dokumentasjon før vi tar en befaring av anlegget. Utendørs på Lahaugmoen, ved selve tanken, er Anders veldig fornøyd. Han har blant annet sett etter riktig merking, påkjørselsvern og om brannfarlig materiale – det være seg tørr vegetasjon eller søppelkasser - oppbevares nær anlegget.

Bilde av to menn på hver sin side av en stor tank, og de samme mennene som ser på et røropplegg utendørs.
Tilsynet fortsetter med befaring av tankanlegget utendørs.

Under gjennomgangen av dokumentasjonen på Lahaugmoen ble det avdekket to avvik som må rettes opp i. «De har gode rutiner på opplæring og vedlikehold. Blant annet har de en opplæringsplan for de som bruker anlegget, og har gode rutiner knyttet til kontroll og vedlikehold av anlegget, men de må huske på at de må dokumentere at alle fastsatte rutiner følges i henhold til plan," påpeker Anders.

Avvik må lukkes

Etter et tilsynsbesøk får virksomheten tilsendt en rapport som beskriver hva eier av anlegget må gjøre. Ved avvik må vi ha tilbakemelding med en handlingsplan med tidsfrister på hvordan de skal rette opp («lukke») avvikene. Ved store avvik kan det bli nødvendig med etterkontroll.

Både små og store anlegg

Det er DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) som i samarbeid med landets brannvesener gjennomfører den årlige tilsynsaksjonen med farlig stoff. Årets tema var LPG-forbruksanlegg i industri- og næringsvirksomhet, med spesielt fokus på mengder opp mot storulykkemengder. I tillegg har NRBR også prioritert å gå tilsyn med anlegg som har mindre mengde LPG. Selv om konsekvensene er større dersom det er ulykker på større anlegg, ser vi at ulykker ved mindre anlegg også kan medføre store konsekvenser på liv, helse og materielle verdier.


Godkjente utsalgssteder for fyrverkeri 2024

22 desember 2024

Fyrverkeri kan kun selges fra godkjent salgslokale i perioden 27. desember - 31. desember. Resten av året er det altså forbudt å selge fyrverkeri. Det er heller ikke lov å selge fyrverkeri på dørene, via sosiale medier eller fra andre ikke-godkjente salgslokaler. Her finner du oversikten over godkjente salgslokaler på Nedre Romerike.

Gode råd for en trygg jul

17 desember 2024

Brannvesenets råd for jula handler naturlig nok om fungerende røykvarslere, frie rømningsveier - og selvsagt at du er våken og tilstede når du lader duppeditter, lager mat og tenner levende lys.