Komfyrvakt redder liv!

Komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Rammer eldre på dagen og unge om natten

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

Uansett er det viktig at alle som lager mat holder oppsikt under matlaging, skrur av eller demper varmen hvis man blir avbrutt i matlagingen, rengjør ventilator jevnlig og passer på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. Ingen tar skade av å vente litt på at man skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom man glemmer det.

1 344 komfyrbranner på ett år

I 2016 hadde NRBR utrykninger til 19 bygningsbranner som begynte på kjøkkenet. Over halvparten av disse hadde matlagning og bruk av stekeovn og komfyr som årsak. I tillegg var vi på 52 såkalte tørrkokinger, det vil si tilfeller hvor overoppheting, røyk og flammer i forbindelse med bruk av komfyr ikke hadde rukket å antenne inventar eller bygningskonstruksjon utenfor selve komfyren.

På landsbasis rykket brannvesenet i fjor ut til 3 138 branner i private hjem, hele 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren. I Akershus var det 126 utrykninger til komfyrbranner i 2016.

 

Krav til komfyrvakt

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.