Løse varmeovner og varmetepper

Når det er kaldt, er det mange som tyr til løse varmeovner i tillegg til den vanlige oppvarmingen hjemme.

Første råd er ALLTID å lese og følge bruksanvisningen. Andre råd er: Alle flyttbare varmeovner må holdes i god avstand til brennbart materiale, slik som møbler og gardiner.

Alltid under oppsikt

Alle typer flyttbare varmeovner må brukes under oppsikt av voksne slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute. Det er større fare for at det skjer noe med slike ovner, enn med fastmonterte for de kan lett velte eller bli dekket til med dyner, klær, pledd eller annet ved et uhell – særlig hvis du har barn og/eller dyr i huset. Flyttbare ovner har ingenting på barnerommet å gjøre!

Rett før jul i 2021 rykket vi ut til en brann i vårt område. En familiefar jobbet på hjemmekontoret på soverommet da brannalarmen gikk. Da han snur seg står varmeovnen i full fyr. Han handler raskt: bærer ovnen ut av rommet og kaster den ut på den snødekte terrassen. Men den fortsetter å brenne og han må hente pulverapparatet for å få slokket flammene. Huseier har alarmanlegg til et vaktselskap, som ringer oss for å sjekke at brannen er slokket og at huseier ikke har fått i seg røyk. Da vi kommer til huset er brannen slukket av eier og brannskadene heldigvis begrenset til varmeovnen.

I dette tilfellet var det ett av barna i huset som hadde lekt seg med en gryteklut av gummi og stappet biter av den inn mellom rillene på ovnen. Etter hvert tok dette fyr som følge av varmeutviklingen. 

To bilder av en tydelig brannskadet løs varmeovn.
Det er tydelige brannskader på varmeovnen.

Apparater som bruker over 1000W skal ikke kobles via skjøteledning, og det gjelder altså varmeovner. Her er noen eksempler på apparater du aldri skal tilkoble med skjøteledning:

  • Panelovner
  • Flyttbare oljeovner
  • Vaske- og oppvaskmaskiner
  • Hvitevarer
  • Varmtvannsberedere etc.

 

Flyttbare oljefylte ovner

Er det slik at du ikke trenger å gå til innkjøp av ny ovn, men heller finner frem noe du har liggende i boden eller kjelleren, må du sjekke at ovnen ikke er ødelagt eller skadet. Det gjelder særlig for flyttbare oljefylte ovner. Disse kan lett bli skadet hvis de velter eller flyttes, og skal alltid oppbevares stående. Hvordan var det egentlig i boden i sommer da ovnen sto der? Bruk aldri en ovn som lekker olje. Ovner som lekker skal leveres tilbake til forhandleren.

 

Er flyttbare ovner farlige enn fastmonterte?

I utgangspunktet skal ikke en flyttbar ovn være noe farligere enn en fastmontert, men man har jo noen flere ting å ta hensyn til.

Så lenge den står fritt er det alltid en fare for at man kan komme borti ovnen og velte den, eller at man plasserer den for nærme noe brennbart. En må alltid være klar over at det står noe om avstander til brennbart materiale i brukerveiledningen til ovnen.

I forbindelse med en fastmontert ovn er den som regel tilsluttet en nærliggende stikkontakt, mens en flyttbar ovn fort kan tilsluttes en skjøteledning (noe som ikke anbefales). En annen ting å tenke på er at ledningen til en flyttbar ovn ofte ligger på gulvet. Det er derfor lettere å tråkke på denne ledningen og påføre den mekanisk skade.

 

Flyttbare gassovner

Flyttbare gassovner er også et alternativ. Men feil på alle typer gassapparater og utstyr eller feil bruk kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning. Dersom du bruker slik ovn innendørs med dårlig lufting, kan forbrenningen føre til at oksygenet forbrukes slik at du og andre som oppholder seg i rommet kan bli kullosforgiftet og kvalt. Kullos (CO) er luktfri og vanskelig å oppdage, særlig når man sover. Ha derfor god ventilasjon hvis du skal bruke slik gassovn innendørs, bruk den aldri i små rom, over lang tid eller når du sover. Vi anbefaler også CO-varsler (kullosalarm) og gassvarsler hvis det blir brukt gass innendørs. Gassovner skal ikke brukes i kjelleren, på lik linje med at gassflasker ikke skal oppbevares eller lagres i kjellere. Det er fordi propangass er tyngre enn luft. Hvis det blir lekkasje i flaska, vil gassen sive ut og samle seg nede langs kjellergulvet. Da skal det ikke mer enn en liten gnist til for å tenne på gassen. Det kan bli en kraftig eksplosjon som kan få et helt hus til å lette fra grunnmuren. Gassflasker skal heller ikke oppbevares på loftet, hvor det ofte er vanskelig å komme til.

 

Varmetepper, varmeputer og varmepledd

Et lite søk på internett, viser at det er mange typer varmetepper, -pledd og -puter til salgs. Ifølge Elsikkerhetsportalen, er det aller viktigste å bruke produktene riktig. Les bruksanvisningen og følg den! Senhøsten 2023 rykket vi ut til en brann i et elektrisk varmeteppe som lå i en seng. Det kunne ha gått riktig ille, men heldigvis ble brannen oppdaget i tide av de som befant seg i boligen. For selv om de hadde brannalarmanlegg tilkoblet vekterselskap, var det ikke røykvarsler på soverommet og derfor gikk ikke alarmen av før døren til soverommet ble åpnet og røyken veltet ut i gangen. Da vi kom til huset, hadde de greid å få teppet ut, men det var mye røyk og på madrassen var det et stort område som hadde smeltet. Det gikk bra for de involverte, men de måtte tas hånd om av ambulansen fordi de hadde inhalert brannrøyk. Men det kunne ha gått så mye verre: Hadde ikke brannen blitt oppdaget og slukket, ville den raskt ha utviklet seg i madrassen og økt i størrelse og omfang. Det er sannsynlig at det da ville ha blitt det vi kaller fullt utviklet rombrann på soverommet og spredt seg videre til resten av etasjen. Det ville ha blitt svært dramatisk og livsfarlig for de som var i huset. Mest sannsynlig var det mekanisk skade eller produktsvikt i teppet som var årsaken til at det begynte å brenne. Kanskje fordi det var av eldre modell, hadde ligget sammenbrettet i et skap og dermed fått skader.

Brannteppe med synlige skader
Brannteppet har synlige skader.

 

Rådene kommer fra NRBR, DLE, Sikkerhverdag og Elsikkerhetsportalen.