Trygg på hytta

Årlig brenner over 100 hytter og fritidsboliger i Norge. Derfor stilles det samme krav til brannsikkerhetsutstyr i hytter og fritidshus som hjemme hos deg selv.

Last ned og les vår brosjyre: "Trygg på hytta": Hyttebrosjyre med vinterforside eller Hyttebrosjyre med sommerlig forside! Skriv den gjerne ut!

Husk:

  • Det er samme krav til fungerende røykvarslere i hytter og fritidsboliger som det er i vanlige boliger: Minst en røykvarsler i hver etasje. Du skal kunne høre alarmen tydelig i alle oppholdsrom og soverom selv om dørene er lukket.
  • Det er påbudt med manuelt slokkeutstyr i alle hytter og fritidsboliger. Du må ha egenkontroll og fagkyndig kontroll på skum- og pulverapparater.

Les mer om kravene til bolig og fritidsbolig i Veiledning forebyggende forskrift 2016

I filmen pakkes sekken for hyttetur. Det opplyses om at du må ta ekstra sikkerhetsgrep når det er langt til nærmeste brannvesen og langt til naboen, og det kanskje er dårlig mobildekning. Da er det ekstra viktig med røykvarsler og batteri, og at du sjekker røykvarsleren når du kommer opp - den skal både fungere og helst ikke være over ti år gammel. Ta med gassvarsler hvis du bruker gass/propan på hytta. Den skal monteres i gulvhøyde. Bruker du gass og propan eller aggregat, bør du montere CO-varsler midt på veggen.

God rutine på hytta

Det nytter ikke å ha røykvarsler og slokkemiddel hvis det ikke fungerer. De fleste hytter og fritidsboliger ligger langt fra nærmeste brannstasjon, derfor er tidlig varsling helt nødvendig for å overleve hvis uhellet er ute.

  • Ta alltid med deg nytt batteri til røykvarslerne når du drar på hytta eller annen fritidsbolig.
  • Gjør det til en rutine å teste røykvarsleren hver gang du kommer opp.
  • Batteriet skal byttes minst en gang årlig.
  • Bruk 20 sekunder på en sjekk av pulverapparatet også: Vend det opp ned slik at pulveret ikke klumper seg og sjekk at trykkindikatoren peker på det grønne feltet.

Utleiehytter

Ingen ønsker en gjentakelse av den tragiske brannen på Hovden i januar 2006 da tre danske skolejenter omkom i en utleiehytte uten batteri i røykvarsleren. Dessverre slurver likevel mange utleiefirmaer med sikkerheten på sine hytter.

Du kan lese om dødsbrannen på Hovden på VGs side.

Utleier har ansvar for å utføre risikovurdering og ha rutiner som ivaretar brukernes sikkerhet, blant annet med regelmessig kontroll og vedlikehold av utstyr. Leietakerne bør kunne forutsette at boligene er sikre og trygge med røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsveier i orden.

Likevel: Når du leier hytte bør du selv ta med batteri til røykvarsleren i tilfelle dette mangler. Selv om det er utleiers ansvar, er din sikkerhet viktigst. Send heller regningen på batteriet til utleier. Det finnes også reiserøykvarslere på markedet.