Rehabilitering av piper og skorsteiner
Slurv, mangler og dårlig arbeid etter rehabilitering - NRBR har satt ned prosjekt.
Av 3 128 utrykninger i 2021, var 1 198 unødige utrykninger. Det er over 38 %. Det mener vi er for mange men ikke spesielt for fjoråret eller for NRBR. Vi har i flere år arbeidet med å redusere antallet unødige utrykninger. Arbeidet bærer frukter: I 2018 hadde vi hele 33 unødige utrykninger til ett borettslag. I 2021 hadde samme bygg «bare» 9 unødige utrykninger. Det er en nedgang på nesten 75 %. I fjor var det et annet bygg som toppet (den ikke så hyggelige) listen med 14 unødige alarmer.
Det er mye ressursbruk for våre operative mannskaper når de må rykke ut til automatiske alarmer som går av fordi folk lager mat eller dusjer. Når vaktlaget er på unødige alarmer er de ikke tilgjengelige for ekte oppdrag og utrykningskjøring er i seg selv en risiko, med store kjøretøy, høy fart og smale veier i boligstrøk. Videre vil stadige unødige alarmer som går av i samme bygg svekke publikums respekt for brannalarmen.
Derfor er det viktig for oss å jobbe med forbedring av denne statistikken. Dette gjør vi:
For det første fører vi kvartalsvis statistikk over alle unødige utrykninger for å se om det er noen bygg, borettslag eller sameier som stikker seg ut. Fredrik, vår alarmtekniker, følger opp de som har alarmer med tilknytning til NRBR. Stedet med de 33 alarmene for tre år siden har lenge jobbet aktivt med å få ned antallet, men har hatt problemer med å få utbygger til å utbedre feil og mangler ved brannalarmanlegget. Her kan ikke vi hjelpe til, men sammen med styret har vi hjulpet til med å bedre internkontrollen på brannvernområdet og gitt dem praktiske råd.
For det andre ser vi at i borettslag og sameier med mange unødige, automatiske alarmer, har utbygger gjort en dårlig jobb. Allerede i dag stiller vi strengere krav til alarmanlegget før tilkobling enn det lovkravet for alarm er, men vi tror at endring av regelverket er veien å gå. Med små justeringer mener vi i NRBR at antallet slike alarmer vil gå ned og det vil bli enklere for styrene å kunne klage på alarmanlegget etter byggefasen. Vi har derfor gått igjennom regelverket for brannalarm og våre ønsker om nye regler ved en revisjon er sendt inn til en egen gruppe i Oslo brann- og redningsetat (OBRE) som jobber med problemstillingen. Så satser vi på at vi står sterkere sammen og finner en løsning!
Her er våre forslag som er sendt inn til OBRE:
Bor du i et borettslag eller sameie med mange unødige alarmer, kan du ta kontakt med alarmleverandøren din, eller til oss hvis du har alarm tilknyttet oss, på post@nrbr.no, så kan vi gi deg råd.
Slurv, mangler og dårlig arbeid etter rehabilitering - NRBR har satt ned prosjekt.
Utløste brannalarmer på skoler har vært et stort problem for NRBR i det siste. I løpet av 2022 og frem til midten av januar har vi måttet rykke ut til 275 slike alarmer. Unødige utrykninger er en belastning på beredskapen i våre kommuner.
Brannvesenet får mange henvendelser om parkerte biler eller snø som publikum mener er til hindrer for utrykningskjøretøy.