Pass på aske fra peis og ovm

Brannvesenet rykker hvert år ut til branner som har oppstått etter at aske, kull og glør fra peis, ovn eller bålpanne har antent noe i nærheten. Som regel har asken blitt plassert utendørs, men for nær vegg eller dør, eller på terrassegulvet.

Ikke bli en del av statistikken nå som vi går inn de kalde årstiden! Brannvesenet rykker hvert år ut til branner som har oppstått etter at aske, kull og glør fra peis, ovn eller bålpanne har antent noe i nærheten. Som regel har asken blitt plassert utendørs, men for nær vegg eller dør, eller på terrassegulvet. Asken har gjerne vært oppbevart i pose eller plastbøtte. I mange av tilfellene var det naboer eller tilfeldige som gikk forbi som oppdaget brannen og fikk begrenset skadene og ringt oss.

Siden 2020 har vi rykket ut på 17 slike hendelser. Så langt i år har vi registrert 4 bygningsbranner som mest sannsynlig har begynt i aske fra peis og ovn som er uforsvarlig behandlet: To i januar og to i mars. I ett av tilfellene – som bildet viser - ble det store skader etter brann som vi antar begynte med aske oppbevart på en overbygd terrasse.

Derfor oppfordrer vi nå alle til å være forsiktige når peis og ovn skal tømmes, for aske og kull kan inneholde glør i flere døgn etter at det tilsynelatende har slokket. Bruk en solid metallbøtte eller annen ubrennbar beholder, med lokk, til dette. Det finnes egne askebøtter med lokk. Beholderen må stå trygt utendørs til asken er totalt nedkjølt. Og det er viktig at beholderen ikke settes på trappa, verandaen eller ved veggen, for det kan blusse opp og begynne å brenne. Brann kan også oppstå oppi beholderen, og det er derfor viktig å plassere den slik at den ikke velter – og langt unna brennbart materiale.

Store brannskader på et boligbygg.
Det ble store skader etter brann som vi antar begynte med aske oppbevart på en overbygd terrasse

Det generelle bålforbudet trer i kraft i påsken

10 april 2025

Første halvdel av påskeuken ser ut til å bli uten mye nedbør og derfor fortsetter gressbrannfaren inntil videre. Det generelle bålforbudet trer i kraft 15. april, men det er likevel en del unntak som gjør at en kan benytte bål, grill, primus og liknende.