Brannvesenets påsketips til hyttefolket

Det er samme krav til brannsikkerhetsutstyr i hytter og fritidshus som hjemme hos deg selv, men siden hytter ofte ligger langt fra nærmeste brannvesen, langt fra naboer, og ofte har dårlig mobildekning, og bør du ta ekstra sikkerhetsgrep når du og familien er der. 

 

Røykvarsler

De fleste branner starter om natten. En fungerende røykvarsler/brannalarmanlegg er en billig forsikring for å komme seg ut i tide. 

  • Det skal være brannalarmanlegg eller røykvarsler(e) i alle hytter og fritidseiendommer. Det skal være minst en røykvarsler i hver etasje. Du skal kunne høre alarmen tydelig i oppholdsrom og på soverom når dørene mellom rommene er lukket.
  • Gjør det til en rutine å teste røykvarsleren hver gang du kommer opp.
  • Ta alltid med deg nytt batteri til røykvarslerne når du drar på hytta. Batteriet skal byttes minst en gang i året.
  • Brannvesenet anbefaler alltid seriekoblede røykvarslere

Slokkeutstyr

  • Det er påbudt med manuelt slokkeutstyr i alle hytter og fritidsboliger.
  • Bruk 20 sekunder på en sjekk av pulverapparatet når du kommer opp til hytta: Vend det opp ned slik at pulveret ikke klumper seg og sjekk at trykkindikatoren peker på det grønne feltet.
  • Kontroller at slokkemiddelet er lett tilgjengelig

I tillegg …

  • Lag en nødplakat som du henger opp på hytta. Da er du bedre forberedt til å forklare redningsmannskapene veien til der du er. Nødplakaten lager du gratis hos Kartverket.
  • Sørg for at rømningsveier er lett tilgjengelige og frie for snø
  • Ta med gassvarsler hvis du bruker gass/propan på hytta. Den skal monteres i gulvhøyde. Bruker du gass og propan eller aggregat, bør du montere CO-varsler midt på veggen.
  • Gå aldri fra levende lys eller flyttbare elektriske ovner i bruk

Utleiehytter

Utleier har ansvar for å utføre risikovurdering og ha rutiner som ivaretar brukernes sikkerhet, blant annet med regelmessig kontroll og vedlikehold av utstyr. Leietakerne bør derfor kunne forutsette at hytta er sikker og trygg med røykvarslere, slokkeutstyr og rømningsveier i orden.

Likevel: Når du leier hytte bør du selv ta med batteri til røykvarsleren i tilfelle dette mangler. Selv om det er utleiers ansvar, er din sikkerhet viktigst. Send heller regningen på batteriet til utleier. Det finnes også reiserøykvarslere på markedet.


Møt oss 29. november i forbindelse med Røykvarslerdagen

28 november 2024

Flere hundre alvorlige bygningsbranner er antageligvis forhindret av alarmanlegg og røykvarslere på Nedre Romerike de siste årene. Søndag første desember er Røykvarslerdagen og NRBR oppfordrer alle til å sjekke at røykvarslerne hjemme fungerer og ikke er over 10 år.

Røykvarsler redder liv

26 november 2024

Eldre kvinne ble vekket av røykvarsler da kommoden i stua sto i full fyr. En nittedøl våknet av røykvarsler og oppdaget at taklampa i gangen brant. Brann i kjeller i borettslag ble oppdaget av røykvarslere før rømningsveien i trappeoppgangen ble fylt med røyk. Ektepar i Rælingen glemte mat på komfyren. Både de og brannvesenet fikk beskjed via alarmanlegg, og fikk forhindret at det utviklet seg. Dette er bare fire hendelser fra i år fra vårt distrikt. 

Pass på aske fra peis og ovm

19 november 2024

Brannvesenet rykker hvert år ut til branner som har oppstått etter at aske, kull og glør fra peis, ovn eller bålpanne har antent noe i nærheten. Som regel har asken blitt plassert utendørs, men for nær vegg eller dør, eller på terrassegulvet.