Gjennomsnittlig sykefravær på 5 %

I vår mål- og handlingsplan var et av målene å holde sykefraværet på under 5 %. Dette målet ble oppnådd i 2020, da det gjennomsnittlige sykefraværet havnet på 5 %.

Vi vet at mye sprit og hjemmekontor har spilt en stor rolle, men vi syns likevel at det er en gladsak: Det gjennomsnittlige sykefraværet vårt var bare 5 % i fjor. Av dette utgjør 1,8 % korttidsfravær og 3,2 % langtidsfravær. I vår mål- og handlingsplan var et av målene å holde sykefraværet på under 5 %. Vi må ta i betraktning at vi har mange stillinger som kan være utsatt for skader. Det gjelder både brannkonstablene og de som jobber på seksjon for feiing og service. I 2020 meldte vi inn syv yrkesskader til NAV og det er operativ avdeling som representerer halvparten av skadene.

Det ble selvsagt iverksatt flere smitteverntiltak i forbindelse med pandemien, og dette påvirket sykefraværet. Strenge hygienetiltak ble innført på brannstasjonene. I tillegg har alle ansatte, som har mulighet og egnede oppgaver, jobbet på hjemmekontor. Smitteverntiltakene og tilrettelegging for bruk av hjemmekontor har medført lavt egenmeldingsbruk.

For å få ned sykefraværet i en avdeling med høyt sykefravær hos oss, har vi startet et nærværsprosjekt. I nærværsprosjektet fokuserer vi på nærværsprosenten i stedet for sykefraværsprosenten. For eksempel presenteres sykefraværet slik på møter: «Siste kvartal hadde vi 92 % nærvær, og av disse var det 5 stykker som ikke brukte egenmelding!», i stedet for «Vi har 8 % sykefravær, dette må vi få bukt med». I tillegg jobbes det i avdelingsmøter med sammen å finne våre nærværsfaktorer, de faktorene som gjør at ansattes terskel for egenmelding endres, ved å tenke over: «Hvorfor er det bedre for meg å gå på jobb i dag, i stedet for å bli hjemme?». Lederne skal ha fokus på hver og en ansattes positive egenskaper. For å utnytte verdifull restarbeidsevne, skal lederne kunne tilby et alternativ til egenmelding, for eksempel arbeidsoppgaver som kan gjøres hjemmefra. Prosjektet var i oppstartsfasen da pandemien rammet oss, og vi vet derfor ikke hvordan effekten av tiltakene ville vært uten pandemien.


Vinn julehefter fra Bjørnis!

03 desember 2024

Barnehager i våre kommuner kan vinne aktivitetshefter fra Bjørnis. Svarfrist: 9. desember 2024

Møt oss 29. november i forbindelse med Røykvarslerdagen

28 november 2024

Flere hundre alvorlige bygningsbranner er antageligvis forhindret av alarmanlegg og røykvarslere på Nedre Romerike de siste årene. Søndag første desember er Røykvarslerdagen og NRBR oppfordrer alle til å sjekke at røykvarslerne hjemme fungerer og ikke er over 10 år.

Røykvarsler redder liv

26 november 2024

Eldre kvinne ble vekket av røykvarsler da kommoden i stua sto i full fyr. En nittedøl våknet av røykvarsler og oppdaget at taklampa i gangen brant. Brann i kjeller i borettslag ble oppdaget av røykvarslere før rømningsveien i trappeoppgangen ble fylt med røyk. Ektepar i Rælingen glemte mat på komfyren. Både de og brannvesenet fikk beskjed via alarmanlegg, og fikk forhindret at det utviklet seg. Dette er bare fire hendelser fra i år fra vårt distrikt.