Ikke legg hva som helst inn i peis og ovn!

Tenner du på feil materialer, kan det føre til utslipp av giftige gasser og skade både ovn/peis og pipe! Fyr riktig, da reduserer du sot- og partikkelutslippene og du bidrar til mindre lokal luftforurensning. Feieren/brannforebyggeren gir deg rådene.

Ikke legg hva som helst inn i peis og ovn!

Dette skal IKKE i peis, ovn og annet ildsted:

  • Ildstedet er ikke et forbrenningsanlegg for søppel, behandlet trevirke, juletre, gavepapir, kartonger og lignende.
  • Fyres det med behandlet trevirke eller juletre kan temperaturen bli så høy at ildstedets indre deler kan deformeres.
  • Fyring med behandlet trevirke, søppel og lignende kan gi farlige gasser under forbrenning og er derfor ikke miljøvennlig å fyre med.

Fyr riktig, da reduserer du sot- og partikkelutslippene og du bidrar til mindre lokal luftforurensning.

Slik fyrer du riktig

Bygg bålet riktig:

  • Bruk tørre vedkubber nederst, en blanding av opptenningsved over vedkubbene og 2-3 opptenningsbriketter øverst. Veden skal ligge vannrett og legges oppå hverandre.

Tenn fra toppen:

  • Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at man hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.
  •  Langsom opptenning og lav temperatur fører til at svevestøvet blir mangedoblet.

Sørg for nok luft:

  • Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenningen
  • Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset reduserer trekken i pipa. Åpne alle ventiler i ovnen. Sett gjerne døren på gløtt i opptil 5 minutter til det brenner godt.
  • Først når ildstedet er varmt etter ca. 15 minutter, reguleres ventilene ned. Det er viktig å ikke stenge ventilene så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlige flammer. Bål uten flamme dobler utslippene for kullos og partikler.
  • Tørr ved veier lite og har dype sprekker. Slår du to kubber mot hverandre, skal det låte som når et balltre treffer en ball.
  • Bruker du fuktig ved (med mer enn 20% fuktighet), blir sot- og partikkelutslippene 10 til 30 ganger så store.

 

Ny ovn?

Nye rentbrennende ovner gir 30-50 prosent mer varme enn gamle ovner og de forurenser mye mindre. Nye ovner sparer dermed både lommeboka og miljøet. Men før du kjøper ny ovn, tenk gjennom hvilket oppvarmingsbehov du har. De fleste klarer seg med ovner som gir 2-6 kwh. Jo mindre ildstedet er, jo lettere er det å fyre riktig. Vi anbefaler toppmontering av røykrør for tryggere og mer økonomisk fyring.

 

 

 

 

 

 


Brannvesenets påsketips til hyttefolket

18 mars 2024

Det er samme krav til brannsikkerhetsutstyr i hytter og fritidshus som hjemme, men hytter ofte ligger langt fra nærmeste brannvesen, langt fra naboer, og har ofte dårlig mobildekning, så man bør ta ekstra sikkerhetsgrep på hytta. De fleste branner som tar liv starter om natten. En fungerende røykvarsler/brannalarmanlegg er en billig forsikring for å komme seg ut i tide. 

Femåringene inviteres til brannstasjonen!

21 februar 2024

NRBR har i mange år invitert femåringene til et besøk på brannstasjonen før ferien. På brannstasjonen blir det et opplegg med oppgaver og aktiviteter. Forutsetningen for at barnehagene kan melde seg på denne populære kampanjen, er at barnehagene underviser barna i brannvern før besøket. Påmeldingen sendes ut til barnehagene fra kommunene i disse dager.