Vinn julehefter fra Bjørnis!
Barnehager i våre kommuner kan vinne aktivitetshefter fra Bjørnis. Svarfrist: 9. desember 2024
Eldre kvinne ble vekket av røykvarsler da kommoden i stua sto i full fyr. En nittedøl våknet av røykvarsler og oppdaget at taklampa i gangen brant. Brann i kjeller i borettslag ble oppdaget av røykvarslere før rømningsveien i trappeoppgangen ble fylt med røyk. Ektepar i Rælingen glemte mat på komfyren. Både de og brannvesenet fikk beskjed via alarmanlegg, og fikk forhindret at det utviklet seg. Dette er bare fire hendelser fra i år fra vårt distrikt.
Flere hundre alvorlige bygningsbranner har sannsynligvis blitt forhindret i vårt distrikt siden 2016 av røykvarslere og brannalarmanlegg. Første desember er Røykvarslerdagen. Det er en viktig dag, for røykvarslere redder liv. Halvparten av omkomne i boligbranner manglet røykvarsler, så fungerende røykvarsler er en billig livsforsikring. Sørg for at du og dine har fungerende røykvarsler.
Klokken tre på natten våknet Solveig (84) av at røykvarsleren ulte. I stua sto skjenken i full fyr! Da hun åpner utgangsdøren, står naboen Tommy der. Han har montert seriekoblede røykvarslere mellom sin og Solveigs leilighet.
«Jeg, sønnen og hunden våknet av at røykvarsleren gikk,» forteller Tommy. «Først trodde jeg det var falsk alarm, men forsto fort at det kom fra leiligheten under. Jeg kjente røyken allerede i trappeoppgangen og da Solveig åpnet døren var det tykk røyk i taket i leiligheten hennes. Alle de tre seriekoblede røykvarslerne der inne var aktivert. Jeg så flammer fra stua og da jeg så at skjenken brant, tok jeg slokkeapparatet i gangen og fikk slokket brannen raskt. Jeg har en jobb hvor jeg stadig er gjennom kurs og øvelser om brannslokking, så dette er jeg trygg på. Etterpå fikk jeg møbelet ut på verandaen.»
De to naboene måtte en tur til legevakta for å sjekke seg etter å ha pustet inn røyk. Solveig måtte flytte til datteren Berit i flere uker mens et firma vasket alt i leiligheten – vegger, tak, tekstiler og pyntegjenstander. I dag hun er hjemme igjen og i fin form.
Borettslaget sørger for fungerende røykvarslere i leilighetene, men det var Tommy som hadde foreslått seriekoblede røykvarslere mellom han og naboen under. Etter hendelsen har han sørget for at de begge har fått enda flere seriekoblede røykvarslere, inkludert en i kjelleren.
«Jeg jobber med brannalarmanlegg og vet hvor viktig det er med tidlig varsel. Derfor oppfordrer jeg alle til å montere seriekoblede røykvarslere hjemme og til eventuelle naboleiligheter slik at man kan passe på hverandre. Jeg vil minne om at røykvarslere bør byttes ut etter 10 år. Produksjonsdato står som regel på baksiden,» forklarer Tommy.
«Dette er en solskinnshistorie, selv om vi alle fikk oss en støkk. Nå vil vi bruke vår opplevelse til å fortelle om dette. Jeg går mye tur i skogen med hunden Luna, og jeg forteller om det til ALLE jeg møter! Det er så kjempeviktig at alle har fungerende røykvarslere hjemme,» sier Berit. «Tommy har alltid vært en utrolig støtte for foreldrene mine, og nå har han kanskje reddet livet til moren min, også. Han er en sann helt! Det kunne ha endt så veldig tragisk, men så gikk alt bra takket være seriekoblede røykvarslere og en god nabo.»
Merete våknet tidlig om morgenen av at røykvarsleren ulte i etasjen under. Hun kommer seg ned trappen og ser flammer stå ut av taket ved taklampen i gangen. Hun beholder roen og hentet brannslokningsapparatet og fikk slokket brannen. «Jeg er har en jobb hvor vi jevnlig øver på å slokke en liten brann. Derfor kan jeg håndtere et brannslokningsapparat. Jeg sørger også for å sjekke brannslokningsapparatet, så jeg var trygg på at det var i orden.». Deretter ringte hun brannvesenet.
Hendelsen skjedde i Nittedal tidligere i år.
Da vi kom til eneboligen tar vi ned noen takplater for kontroll, og registrer at brannen er slokket. Vi ser at stenderverk og takplate av brennbart materiale er forkullet og det er tydelig at brannen allerede var en flammebrann i startfase før den ble slokket. At boligeieren raskt fikk slokket brannen har hatt direkte innvirkning på at brannen ikke fikk utvikle seg i størrelse og omfang. Det kunne ha gått så mye verre hvis hun ikke hadde våknet av røykvarsleren.
Røykvarsleren var montert rett ved lampen som begynte å brenne. «Denne røykvarsleren hadde gått av et par ganger tidligere. Antageligvis fordi den detekterte ørlite røyk som vi mennesker ikke merket. Derfor lå den i en kort periode på benken før jeg byttet batteri og hang den opp igjen. Det er veldig skummelt å tenke på at jeg ikke hele tiden hadde fungerende røykvarsler. Nå har jeg også kjøpt og montert seriekoblede røykvarslere,» sier Merethe.
Brannen synes å ha begynt i det elektriske anlegget over himling i forbindelse med taklampen. Branner og branntilløp som har utgangspunkt i elektrisk utstyr er nummer to på den nasjonale statistikken – bare forbigått av branner som starter i mat eller gjenstander på komfyr.
Ekteparet fra Rælingen dro i butikken – og glemte at de hadde mat stående på påskrudd plate! Heldigvis hadde de alarmanlegg tilkoblet et vekterselskap, og slik fikk både huseier og brannvesenet beskjed om at noe var galt i huset. Ekteparet løp ut fra butikken og kom hjem samtidig med at brannbilene svinger inn. Det er mye røyk i boligen, men det holder å lufte ut. Begynner det å brenne i mat eller andre ting på komfyren, kan det spre seg til for eksempel kjøkkenviften. «Vi var heldige som hadde alarmanlegg og som fikk tidlig varsel,» sier huseier.
Nesten halvparten av brann- og redningsvesenets utrykninger til boliger de siste årene, har vært til branner og branntilløp på komfyren. I tillegg til røykvarsler/alarmanlegg, anbefaler vi komfyrvakt – og en runde rundt i hjemmet før man legger seg eller går ut, for å se om komfyren står på eller om man har glemt å slokke levende lys.
I toppetasjen i et borettslag i Rælingen sitter en mann i stua og ser på tv. Først tror han at pipelyden er en del av programmet, men skjønner etter hvert at det er røykvarsleren i trappeoppgangen. Da han titter ut døra, ligger røyken som et tykt teppe i taket. Han vet ikke hvor det brenner – om det er i en leilighet eller et annet sted. Sammen med nabogutten banker de på dørene i resten av de ti leiligheten i oppgangen og får alle ut. Der ringer de til brannvesenet. Mens vi er på vei og de holder kontakten med 110-sentralen på telefonen, skjønner de hvor det brenner: Ett av lokkene som dekker åpningen til søppelsjakten i trapperommet er varm og det er brann i søppelrommet i kjelleren. Grunnen til at røyken hadde utløst røykvarsleren i fjerde etasje var at lokket i den etasjen sto åpent.
Mens de snakket med brannvesenet på telefonen, fikk de beskjed om å gjøre klar brannslangen som var plassert utenfor døren til søplerommet, men IKKE å gå inn. Da vi kommer frem, ser vi åpne flammer og setter i gang med slokking, samtidig som vi sørger for at alle har kommet seg ut. Deretter begynner vi med røykventilering. Brannen førte heldigvis til små skader.
I ettertid sier mannen: «Jeg fikk ganske høy puls av det som skjedde. Det var full utrykning og jeg og nabogutten ble sjekket av ambulansen – det var vi som hadde vært mest eksponert av røyk. Man tenker jo litt på det i ettertid, særlig at de seriekoblede røykvarslerne i oppgang fungerte etter hensikten.»
Hva kunne ha skjedd om mannen i fjerde ikke hadde hørt røykvarsleren? Det var ikke mye brennbart materiale i søppelrommet som var av betong, og det er derfor mindre sannsynlig at brannen hadde utviklet seg til en stor brann. Men røyk er veldig farlig. Hadde ikke brannen blitt oppdaget og slokket så tidlig, er det sannsynlig at det kunne blitt vesentlig mer røyk i trapperommet som er også er rømningsvei. Dette kunne redusert muligheten til å rømme denne veien og mulig forårsaket skade på personer som ville blitt eksponert for røyk.
Barnehager i våre kommuner kan vinne aktivitetshefter fra Bjørnis. Svarfrist: 9. desember 2024
Flere hundre alvorlige bygningsbranner er antageligvis forhindret av alarmanlegg og røykvarslere på Nedre Romerike de siste årene. Søndag første desember er Røykvarslerdagen og NRBR oppfordrer alle til å sjekke at røykvarslerne hjemme fungerer og ikke er over 10 år.
Brannvesenet rykker hvert år ut til branner som har oppstått etter at aske, kull og glør fra peis, ovn eller bålpanne har antent noe i nærheten. Som regel har asken blitt plassert utendørs, men for nær vegg eller dør, eller på terrassegulvet.