Møt oss 29. november i forbindelse med Røykvarslerdagen

Publikum kan møte NRBR på Coop Extra i Gjerdrum, Skedsmosenteret og Alti Bjørkelangen: Fredag 29. november, cirka kl. 11-14. Vi deler ut brosjyrer, gode råd og små premier. Røykvarslerdagen er svært viktig: Flere hundre alvorlige bygningsbranner er antageligvis forhindret av alarmanlegg og røykvarslere i våre kommuner de siste årene. 

NRBR har sendt ut følgende pressemelding:

Lørenskog, 28. november 2024

Storbrannene som aldri skjedde – takket være tidlig varsel

Flere hundre alvorlige bygningsbranner er antageligvis forhindret av alarmanlegg og røykvarslere på Nedre Romerike de siste årene. Søndag første desember er Røykvarslerdagen og Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) oppfordrer alle til å sjekke at røykvarslerne hjemme fungerer og ikke er over 10 år.  

Vi har flere tilfeller av branner i vårt område som kunne ha blitt store og alvorlige, men som ble oppdaget tidlig av røykvarslere eller alarmanlegg. I år er noen av tilfellene disse:

  • Eldre kvinne ble vekket av røykvarsler da kommoden i stua sto i full fyr. Heldigvis hadde hun seriekoblet røykvarsler til naboen – som hjalp henne med å slokke og evakuere
  • Kvinne våknet av røykvarsler og oppdaget at taklampa i gangen brant.
  • Brann i kjeller i borettslag ble oppdaget av røykvarslere før rømningsveien i trappeoppgangen ble fylt med røyk
  • Ektepar glemte mat på komfyren. Både de og brannvesenet fikk beskjed via alarmanlegg, og fikk forhindret at det utviklet seg.

Store bygningsbranner avverget

Siden 2016 har NRBR rykket ut på 450 alarmer fra brannalarmanlegg som viste seg å være ulike former for brann i tidlig stadium. I tillegg kommer de tilfellene hvor noen har hørt røykvarsler og ringt til brannvesenet, ofte uten at bakgrunnen for innringningen har blitt registrert. Vi vet også at røykvarslere kan gi så tidlig varsel, at de som befinner seg i bygget slokker selv uten å kontakte oss, og derfor havner ikke hendelsen i vår statistikk. Uansett vet vi at fungerende røykvarslere og brannalarmanlegg er helt avgjørende for tidlig varsling og bidrar hvert år til å redde mange liv.

Dobbelt så mange branner enn om sommeren

Det er ikke uten grunn at Røykvarslerdagen er lagt til første desember. Jul og advent er en tid da vi bruker mer levende lys, ofte overbelaster det elektriske anlegget og lager mer mat, samtidig som det er mer stress og alkoholforbruk. I tillegg ser vi at kaldt vær har en innvirkning på statistikken. I våre kommuner i fjor hadde vi dobbelt så mange branner tilknyttet bygg i november, desember og januar enn vi hadde i sommermånedene juni, juli og august.

Møt brannvesenet fredag 29. november

I forbindelse med Røykvarslersdagen kan publikum møte NRBR på Coop Extra i Gjerdrum, Skedsmosenteret og Alti Bjørkelangen på fredag 29. november, cirka i tidsrommet 11-14. Her deler vi ut brosjyrer, gode råd og små premier.

For de som ikke har tid til å møte oss, oppfordrer vi til å ta denne viktige sjekken hjemme og hos naboer eller familiemedlemmer som er eldre og eller har nedsatt funksjonsevne:

  • Har du nok røykvarslere? En undersøkelse viser at 5 prosent av befolkningen ikke har, eller er usikker på om de har, røykvarsler. Det tilsvarer opptil 200 000 personer.
  • Hvorfor røykvarsler? Røykvarsleren er hjemmets viktigste livredder, og en enkel måte å øke brannsikkerheten.
  • Krav til røykvarsler: Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen må kunne høres tydelig i oppholdsrom og soverom, også når dørene mellom rommene er lukket.
  • Plassering av røykvarsler: På høyeste punkt i taket, og minst en halvmeter ut fra veggen.
  • Levetid og godkjenning: Røykvarslere bør byttes ut etter 8-10 år. Sjekk produksjonsdatoen på baksiden. Forhandlere er ansvarlig for at røykvarslerne som selges er produsert i henhold til regelverket. Sjekk at varsleren er CE-merket.
  • Bruk seriekobling: Seriekoblede røykvarslere sikrer at alle varsler samtidig i hele boligen.

Røykvarsler redder liv

26 november 2024

Eldre kvinne ble vekket av røykvarsler da kommoden i stua sto i full fyr. En nittedøl våknet av røykvarsler og oppdaget at taklampa i gangen brant. Brann i kjeller i borettslag ble oppdaget av røykvarslere før rømningsveien i trappeoppgangen ble fylt med røyk. Ektepar i Rælingen glemte mat på komfyren. Både de og brannvesenet fikk beskjed via alarmanlegg, og fikk forhindret at det utviklet seg. Dette er bare fire hendelser fra i år fra vårt distrikt. 

Pass på aske fra peis og ovm

19 november 2024

Brannvesenet rykker hvert år ut til branner som har oppstått etter at aske, kull og glør fra peis, ovn eller bålpanne har antent noe i nærheten. Som regel har asken blitt plassert utendørs, men for nær vegg eller dør, eller på terrassegulvet.

Kollegastøtte for alle ansatte

25 september 2024

Alvorlige bilulykker, dødsbranner og selvmord må en brannkonstabel forvente å oppleve i løpet av karrieren. Det er likevel vanskelig å vite hvordan den enkelte reagerer på sterke inntrykk, og brannvesenet består ikke bare av operative mannskaper som er trent på vanskelige situasjoner. Ifølge loven skal det så langt som mulig unngås at farlige eller vonde hendelser skjer på arbeidsplassen, men i noen yrker kan det være vanskelig å unngå.