Slik er det å være svenn

Nedre Romerike brann- og redningsvesen er godkjent lærlingebedrift og vi har som mål å ha tre lærlinger samtidig til enhver tid hos oss. Her forteller vår tidligere feiersvenn Stian om svenneprøven om hvordan tiden som lærling var.

"Før jeg startet i læra visste jeg lite om feierfaget, men hadde stor interesse for å gjøre noe samfunnsnyttig. Jeg har flere venner, bekjente og familie i brannvesenet og det var de som rådet meg å søke på stillingen som feierlærling. Derfor valgte jeg å gå denne veien i brannvesenet og det angrer jeg ikke på.

Jeg søkte stilling som lærling i Nedre Romerike brann- og redningsvesen uten helt å vite hva jeg gikk til. Jeg ble tatt ut til intervju, så var jeg med på en «bli kjent dag»; og fikk til slutt jobben som feierlærling. Fordi jeg ikke hadde relevant fagbrev eller gått for eksempel bygg og anlegg, var lærlingtiden tre og et halvt år. Hvis du har et relevant fagbrev, kan du få kortere læretid.

Det folk ofte forbinder med feieren er at han/henne kommer og feier skorsteinen etter behov, men det er kun en liten del av arbeidet. Feierfaget er mye større og mer spennende enn det jeg hadde forestilt meg. Et mer passende navn på yrket er vel brannforebygger.

Til daglig er vi mye hjemme hos privatpersoner for å gå branntilsyn. Tilsynet innebærer sjekk av fyringsanlegget, røykvarslere, slukkeutstyr, rømningsveier - og vi gir mye informasjon om brannsikkerhet. Som lærling blir det en del andre varierte oppgaver også, noe som har gjort at ikke alle dager har vært like.

Under læretiden var jeg tilsammen 17 uker på Norges brannskole i Nord-Norge med en avsluttende teoretisk eksamen på siste kursdag.

Jeg var ganske spent på hva jeg hadde i vente på første turen opp dit. Jeg kjente ingen der, og hadde bare hørt fra kolleger hvordan det var der oppe og hva vi skulle lære. På skolen møtte jeg personer fra brannvesen rundt om i hele landet. Du lever tett sammen de andre og alle blir raskt kjent. På første kursdag får du utlevert lærebøkene og mange skjønner at faget er større enn det man hadde sett for seg.

Utenom skoletiden har skolen mange fine fasiliteter. De har treningshall, hvor det ofte spilles turneringer i ulike sporter, styrkerom og spinningrom. De som liker å være ute kan låne sykler og båter. Brannskolen har flott beliggenhet, så det er absolutt anbefalt å dra på turer.

Som feierlærling i NRBR har du et godt apparat rundt deg og det er svært bra opplæring. Gjennom hele læretiden har jeg hatt folk rundt meg som har fulgt opp at jeg lærer det jeg skal i forhold til læreplanen; og gjerne litt til. Det har vært betryggende å bli forberedt godt til teoretisk eksamen og svenneprøven.

Prøven varer en arbeidsuke og starter med utlevering av oppgaven på mandagen. Prøven består av mange oppgaver som skal utføres og du må planlegge alt selv. På fredagen etter at alt arbeid var gjort og jeg hadde levert prøven, gikk sensorene gjennom alt. Da jeg fikk beskjed om at jeg var blitt svenn forsvant mange kilo fra skuldrene mine. Jeg var endelig ferdig med det jeg hadde jobbet for i flere år.

Jeg kan nå se tilbake på tiden som lærling og heller begynne å se fremover på nye prosjekter som feiersvenn.

Jeg vil gjerne gi en stor takk til Nedre Romerike brann- og redningsvesen som har gitt meg en fin tid som lærling."

Interessert? Les mer her om feieryrket! 

Alle våre ledige stillinger - lærlingeplasser inkludert - finner du på denne eksterne siden!