Besøk av fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap 10. mai 2022

Brannvesenets arbeid, organisasjon og utfordringer det var temaene da vi fikk besøk av direktør Elisabeth Aarsæther og avdelingsdirektør Johan Marius Ly fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Det var svært hyggelig at representanter fra DSB ville komme til oss, og vi håper vi fikk gitt dem et innblikk i hvordan et stort brannvesen som NRBR driver, om å møte publikums forventninger til oss, hva samfunnsutviklingen innebærer for et brannvesen og hvilke overordnede risikofaktorer vi har identifisert i vårt område. I presentasjon la brann- og redningssjef Arne Stadheim vekt på at vi som mange brannvesen sliter med rekrutteringen av kompetent forebyggende personell. Det gjelder både for branningeniører og tilsynspersonell, som brannforebyggere (tidligere feiere). I NRBR har vi ingen problemer med rekruttering av heltids brannkonstabler, men på alle felt i vårt virke er det viktig med rett kompetanse, og kompetanse som opprettholdes gjennom arbeidslivet. NRBR har store forventninger til at den nye fagskolen i Troms og Finnmark fylke vil kunne bidra til et kompetanseløft.

200 små og store brannvesen

Brann-Norge er svært variert. Blant landets rundt 200 brannvesen finnes mange små brannvesen med knappe ressurser, og brannvesen med helt annen organisering enn oss. Ikke alle brannvesen er forunt å ha interne ressurser i eget hus, enten det er på lønn og IKT, eller kompetanse til å utarbeide Ros-analyse og forebyggende- og beredskapsanalyser, slik som NRBR. Det som er en fellesnevner for norske brannvesen, er et stort handlingsrom når det kommer til å velge utstyr og utseendet på dette, men snevert handlingsrom når det kommer til hva slags ledelse som det er tillatt å ansette. Er dette lurt? Avdelingsleder for operativ avdeling, Ronny Årstein, stilte spørsmålet og påpekte videre at mangel på ensretting og felles anbudsprosesser av kostbart utstyr og kjøretøy fordyrer innkjøpene for hvert brannvesen. Det er kanskje en brannfakkel i miljøet, men pålagt standardisering og felles innkjøp, mener vi bør utredes.

Raset i Gjerdrum

Kvikkleireskeredet i Gjerdrum var et selvsagt tema på møtet. Innsatsleder Ingarth Andersen var den første som kom frem til Gjerdrum da alarmen gikk midt på natten 30. desember 2020. Han ga de to direktørene et innblikk i sin rolle og fortalte om hva det betyr å få en slik melding og hvilke avveininger man står i.

Lift og LUF

Møtet med DSB ble avsluttet med demonstrasjoner av LUF (fjernstyrt og beltegående slokkerobot) og lift mm. De to direktørene fikk seg en tur opp i liften og dermed flott utsikt over Lørenskog. Les mer om LUF på hjemmesiden vår: https://nrbr.no/om-oss/nrbrs-avdelinger/operativ-avdeling/luf-60/

Vi takker DSB for besøket og anledningen til å fortelle om brannvesenets rolle og utfordringer. Det er viktig for oss, for det er nettopp DSB som har ansvar for blant annet nasjonal, regional og lokal sikkerhet og beredskap, og brann- og elsikkerhet. De skal være pådriver i arbeidet med å forebygge ulykker, kriser og andre uønskede hendelser, og skal sørge for god beredskap og effektiv ulykkes- og krisehåndtering. Norske brannvesen er underlagt DSB, som igjen er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.

 


Bålforbud 15. april -15. september

15 april 2024

Mellom 15. april til 15. september er det i alle kommuner forbud mot å gjøre opp ild og grill (inkludert engangsgrill, bålpanne, primus og stormkjøkken) i eller i nærheten av skog og annen utmark .

Øvelse PLIVO

04 april 2024

I ukene 15, 16 og 17, på dagene tirdag, onsdag og torsdag i tidsrommet 12 -14 vil nødetatene ha en stor samhandlingsøvelse i området rundt Lillestrøm og Nebursvollen friluftsbad. I den forbindelse vil det bli mye synlig utrykningskjøretøy i området rundt Olavsgård, Skjetten og Lillestrøm.