Brann- og redningssjefens nyhetsbrev mai 2022

"Vi har aldri noensinne hatt muligheten til å rekruttere så mange medarbeidere på samme tid, som det som er tilfellet ved ansettelsesprosessen på ny stasjon på Lystad. Dessuten viser demografibildet i NRBR at 33 prosent av våre medarbeidere er mellom 46 og 53 år gamle. Når vi vet at våre operative mannskaper har særaldersgrense på 57 år, gir utfallet seg selv. Vi kommer til å miste mange erfarne mannskaper de neste årene, og da må vi ha en plan for hvordan vi skal håndtere dette. Vi har nå definert et prosjekt, hvor mangfold og komplementære egenskaper er de førende prinsipper. Primæroppgaven er å sikre tilgangen av riktig personell, sekundært å redusere tapet av kritisk kompetanse. Dette tror vi vil gjøre oss i stand til også i fortsettelsen, å levere gode fremtidsrettede tjenester til beste for våre innbyggere." Les hele brevet her!

Kjære alle sammen,

I forrige nyhetsbrev viet jeg noe oppmerksomhet til den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, en tilstand som ikke har bedret seg. Snarere tvert om. Det har gått fra vondt til verre, og den militære ekspertisen i Norge antyder nå at det kommer til å bli en langvarig krig. Med alle de lidelsene det fører med seg. Ut over det emosjonelle det er å være vitne til det som skjer i Ukraina i dag, fører også krigen til kjedereaksjoner langt ut over den isolerte militære aktiviteten. Ukraina er en av verdens største matprodusenter, sammen med Russland. Når det ene landet blir hindret fra å produsere mat, og det andre blir boikottet fra å selge sine matvarer, sier det seg selv at det får alvorlige følger. Og igjen, det er de svakeste som lider mest. Det er krevende å akseptere, og vi får inderlig håpe at diplomatiet og forhandlingene snarlig fører til at krigen avsluttes og at lidelsene avsluttes.

Bred satsning

I representantskapet i slutten av april, ble vår foreløpige budsjett- og økonomiplan behandlet. Representantskapet godkjente styrets innstilling, som igjen harmonerer med vår innstilling. Her beskrives det en bred satsning på vår operative utholdenhet og kvalitet, vår forebyggende tjeneste samt en tung kvalitetsheving innenfor HMS-området.

 

Lystad brannstasjon

Lystad brannstasjon i Lillestrøm kommune er under bygging og vil bli vår fjerde heltidsstasjon. Fremdriften i prosjektet tilsier en overtagelse på vårparten 2023. Dette er en moderne brannstasjon, bygget for fremtiden. Dette blir et forebyggende og beredskapsmessig løft for vår brannregion, særlig i områdene øst for Glomma. Vi renoverer i tillegg våre eksisterende brannstasjoner på Bjørkelangen og Lørenskog, slik at disse blir tidsriktige i forhold til de krav og forventninger et moderne arbeidsliv har til fysisk arbeidsmiljø. Vi er også i dialog med Nittedal kommune om bygging av ny brannstasjon. Her har kommunen kjøpt tomt for formålet, og tidsplanen som skisseres beskriver en realisering av den nye stasjonen innen fire til fem år.

 

Mangfold og komplementære egenskaper

Vi har aldri noensinne hatt muligheten til å rekruttere så mange medarbeidere på samme tid, som det som er tilfellet ved ansettelsesprosessen på ny stasjon på Lystad. Dessuten viser demografibildet i NRBR at 33 prosent av våre medarbeidere er mellom 46 og 53 år gamle. Når vi vet at våre operative mannskaper har særaldersgrense på 57 år, gir utfallet seg selv. Vi kommer til å miste mange erfarne mannskaper de neste årene, og da må vi ha en plan for hvordan vi skal håndtere dette. Vi har nå definert et prosjekt, hvor mangfold og komplementære egenskaper er de førende prinsipper. Primæroppgaven er å sikre tilgangen av riktig personell, sekundært å redusere tapet av kritisk kompetanse. Dette tror vi vil gjøre oss i stand til også i fortsettelsen, å levere gode fremtidsrettede tjenester til beste for våre innbyggere.

Sammensatt oppgavebilde

Brann- og redningstjenesten i Norge har et variert og sammensatt oppgavebilde. Faktisk havner hendelser knyttet til brann langt ned på lista over oppdrag vi rykker ut på. Jo bredere oppgavene favner, jo mer viktig er det å ha et oppdatert planverk for hvordan vi skal håndtere den enkelte hendelse. Vi har nå revidert vårt beredskapsplanverk, og gjort det enklere og mer brukervennlig for organisasjonen å ta den i bruk. Sammen med en handlingsplaner for hvordan vi håndterer tilbakemeldingene i vår beredskaps- og forebyggende analyse, gir det et godt grunnlag for god kvalitet.

Plivo-øvelsene

Avslutningsvis ønsker jeg å nevne PLIVO-øvelsene som nå gjennomføres på Romerike. Nødetatene samtrener på å håndtere de skarpeste viljestyrte hendelsene som vi kan stå ovenfor, hvor tap av menneskeliv er et naturlig scenario. Nødetatene har et felles mål om å nedkjempe trusselen. Samfunnets totale beredskapsmessige ressurser mobiliseres, og brukes i stor grad på tvers av deres respektive dagligdagse ansvarsområde. Dette er en ressursutnyttelse som jeg tror vi får se mer av i fremtiden. Vi visker ut skillet mellom nødetatene, og opptrer i større grad som en enhet ved større alvorlige hendelser. Dette bidrar til økt håndteringsevne, og gjør evnen vår til å hindre skade eller tap av menneskeliv litt større.

 

Vennlig hilsen

Arne Stadheim brann- og redningssjef


Brannvesenets påsketips til hyttefolket

18 mars 2024

Det er samme krav til brannsikkerhetsutstyr i hytter og fritidshus som hjemme, men hytter ofte ligger langt fra nærmeste brannvesen, langt fra naboer, og har ofte dårlig mobildekning, så man bør ta ekstra sikkerhetsgrep på hytta. De fleste branner som tar liv starter om natten. En fungerende røykvarsler/brannalarmanlegg er en billig forsikring for å komme seg ut i tide. 

Femåringene inviteres til brannstasjonen!

21 februar 2024

NRBR har i mange år invitert femåringene til et besøk på brannstasjonen før ferien. På brannstasjonen blir det et opplegg med oppgaver og aktiviteter. Forutsetningen for at barnehagene kan melde seg på denne populære kampanjen, er at barnehagene underviser barna i brannvern før besøket. Påmeldingen sendes ut til barnehagene fra kommunene i disse dager.