Er bråtebrann, kvistbrenning eller brenning av hageavfall lov?

Vi får hver vår mange spørsmål om hva som er lov når det gjelder åpen brenning i kommunene våre. Bor du i Lillestrøm, Lørenskog, Nittedal eller Rælingen, så er dette regulert gjennom lokale forskrifter. I disse kommunene er det ikke lov å tenne bråtebrann, brenne kvist eller brenne hageavfall.

Disse forskriftene er hjemlet i forurensningsloven, og hovedhensikten med dem er å forhindre forurensning og helseproblemer. Vi i brannvesenet setter stor pris på at forskriften i tillegg kan forebygge branner. Vi har jo dessverre sett flere eksempler på at bråtebrenning og liknede har ført til brann i både boliger, stabbur og låver.
Kanskje du ikke har fått med deg at det i Lillestrøm kommune ble vedtatt en slik lokal forskrift i august 2020?

Lokale forskrifter

De lokale forskriftene i kommunene Lillestrøm, Lørenskog, Nittedal og Rælingen er likelydende, og de sier at åpen brenning innenfor kommunens grenser er forbudt. Noen naturlige unntak er beskrevet i forskriftene, og der er derfor lov:
  • å grille, bruke utepeis og tenne mindre bål i forbindelse med matlaging, i hagen og annen innmark på privat grunn. Men det må ikke plage naboer. Du må bruke rent trevirke eller kull.
  • å bruke flyttbare grillinnretninger på samlingsplasser og fellesområder. Men du må rydde opp etter deg på en forsvarlig måte (for eksempel slokke bålet og fjerne søppel)
  • å bruke godkjente helårs bålplasser der kommunen har slike
  • å tenne kaffe- og turbål i eller i nærheten av skog og annen utmark utenom tiden 15. april til 15. september.
Dette betyr at annen brenning som bråtebrann eller brenning av hageavfall o.l. er forbudt i disse kommunene, dersom man ikke har fått en særskilt tillatelse av kommunen. Den som ønsker å søke kommunen om å få brenne, må gjøre dette i god tid. Søknaden må sendes til kommunen ved lokal forurensningsmyndighet. Kommunen vil under behandlingen av søknaden innhente uttalelse fra brannvesenet.
Ved brudd på forskriften kan man risikere pålegg, mulkt eller ansvar for refusjon av myndighetens utgifter knyttet til håndtering av hendelsen.

Aurskog-Høland kommune

Aurskog-Høland kommune har ingen slik lokal forskrift. Åpen brenning er derfor regulert i forurensningsloven og i aktsomhets paragrafen i forskrift om brannforebygging. Det betyr at all brenning skal være forsvarlig. Om brenningen man planlegger bryter med forurensningsloven bør avklares med kommunen, men det er uansett aldri tillatt å brenne søppel og avfall.

Brannvesenets påsketips til hyttefolket

18 mars 2024

Det er samme krav til brannsikkerhetsutstyr i hytter og fritidshus som hjemme, men hytter ofte ligger langt fra nærmeste brannvesen, langt fra naboer, og har ofte dårlig mobildekning, så man bør ta ekstra sikkerhetsgrep på hytta. De fleste branner som tar liv starter om natten. En fungerende røykvarsler/brannalarmanlegg er en billig forsikring for å komme seg ut i tide. 

Femåringene inviteres til brannstasjonen!

21 februar 2024

NRBR har i mange år invitert femåringene til et besøk på brannstasjonen før ferien. På brannstasjonen blir det et opplegg med oppgaver og aktiviteter. Forutsetningen for at barnehagene kan melde seg på denne populære kampanjen, er at barnehagene underviser barna i brannvern før besøket. Påmeldingen sendes ut til barnehagene fra kommunene i disse dager.