Pressemelding ang. mange husbranner før jul

Det har vært flere alvorlige boligbranner på Nedre Romerike den siste tiden. Mange går nå inn i jula etter å ha mistet hjemmet sitt og eiendelene sine. Brann- og redningssjef Jan-Marius Nilsen i NRBR ber innstendig alle om å ta brannsikkerhet på alvor. 

PRESSEMELDING

Lørenskog, 12. desember 2023

Mange husløse i boligbranner på Nedre Romerike – brannsjefen ber om at alle gjør tiltak 

Det har vært flere alvorlige boligbranner på Nedre Romerike den siste tiden. Mange går nå inn i jula etter å ha mistet hjemmet sitt og eiendelene sine. Brann- og redningssjef Jan-Marius Nilsen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) ber innstendig alle om å ta brannsikkerhet på alvor. 

I natt mistet noen hjemmet sitt Gjerdrum. Forrige uke var det en familie i Aurskog som led samme skjebne. I desember har det også vært alvorlig boligbrann på Lørenskog da et barn var hjemme alene, samt på Skedsmokorset. Vi har også de to store rekkehusbrannene på Slattum og Frogner tidligere i høst friskt i minne. Det blir en vanskelig og trist jul for mange. 

Sørg for brannsikkerheten hjemme! 

-Ser vi på hele landet, har det vært mange dødsfall i forbindelse med boligbranner i det siste, sier Nilsen.  – Vi hadde dessverre tre dødsbranner tidligere i år og det er tre for mange. Nå må vi alle sørge for at brannsikkerheten blir godt ivaretatt. 

-Jeg kan ikke få påpekt sterkt nok hvor viktig det er å ha fungerende røykvarslere hjemme. De fleste av brannene har oppstått om natta og da er det helt nødvendig å få tidlig varsling, sier Jan-Marius Nilsen.  

-Sørg for at du har seriekoblede røykvarslere og at en av disse befinner seg på soverommet. Nå som det går mot jul, oppfordrer jeg også alle til å hjelpe familiemedlemmer og naboer med å bytte batteri i røykvarslere og montere flere røykvarslere hvis det er behov. Det er en flott julegave å gi! 

Ikke alt er unødige alarmer! 

-Jeg leste i nyhetene at beboere hadde skrudd av en automatisk brannalarm på studentboligkomplekset som brant så kraftig i Stavanger nå i helgen. Min oppfordring er at du ta brannalarmen alvorlig inntil situasjonen er skikkelig avklart. Det er bedre å gå ut en gang for mye enn en for lite. 

Brann som begynner utendørs 

-Det er politiet som fastsetter brannårsak, men jeg registrerer at berørte ofte sier de ikke hørte røykvarsler eller at det kan være andre indikasjoner på at brannen begynte utenfor bygget. For å unngå noen av de vanligste brannårsakene til brann utendørs, må folk unngå å sette varmt kull og vedrester for nærme husvegg og utemøbler. Dette samme gjelder stumping av sigaretter i tørre blomsterpotter og liknende. Videre er det viktig at lading av elektriske sykler, sparkesykler og ståbrett skjer på forskriftsmessig måte og når folk i husstanden er våkne. 

Pass på innendørs 

-Innendørs er det levende lys som er plassert i, på eller nær brennbart materiale som er veldig farlig, særlig hvis de man forlater eller sovner fra dem. Folk må også være til stede og våkne når de lager mat.  
 

14 bygningsbranner så langt 

I NRBRs distrikt var det i fjor til sammen 21 antall bygningsbranner i november og hele desember (inkludert Gjerdrum kommune som ble en del av NRBR 1. januar 2023). I år har det i november og desember så langt vært 14 bygningsbranner. Dette inkluderer både store og små branner. I tillegg har det vært mange oppdrag som betegnes som «brannhindrende» -- det betyr at vi kommer på stedet FØR det har oppstått brann, for eksempel på komfyren. NRBR har også bistått nabo-brannvesen med husbrann. 

-La oss få en fin og trygg jul, avslutter Nilsen! 


Femåringene inviteres til brannstasjonen!

21 februar 2024

NRBR har i mange år invitert femåringene til et besøk på brannstasjonen før ferien. På brannstasjonen blir det et opplegg med oppgaver og aktiviteter. Forutsetningen for at barnehagene kan melde seg på denne populære kampanjen, er at barnehagene underviser barna i brannvern før besøket. Påmeldingen sendes ut til barnehagene fra kommunene i disse dager.

Kulde og oppvarming med flyttbare ovner

05 januar 2024

Lurer du på hvordan du skal holde deg varm i sprengkulden? Holder det ikke med den oppvarmingen du allerede har i boligen og trenger du en flyttbar varmeovn i tillegg?

Snøhauger, brøytekanter, parkerte biler og fremkomst for utrykningskjøretøy

05 januar 2024

Etter det kraftige snøværet denne uken, er det mange som lurer på om brannbilene kommer frem hvis det blir brann i nabolaget. I følge våre retningslinjer at veien skal ha en fri bredde på 3,5 meter for at våre utrykningskjøretøyer skal komme fram. De som har ansvaret for veien må altså sørge for tilstrekkelig adkomst for oss.