Pressemelding

Pressemelding: Trygg nyttårsfeiring – kjøp lovlig fyrverkeri

PRESSEMELDING - Lørenskog, 22. desember 2022

 

Trygg nyttårsfeiring – kjøp lovlig fyrverkeri

Det har vært mange tilfeller av ulovlig bruk av fyrverkeri på Romerike og nærliggende områder i året som gikk. Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) vil i romjulen derfor rette særlig oppmerksomhet på utsalgsstedene for å unngå at publikum anskaffer seg fyrverkeri på ulovlig vis. NRBR oppfordrer også voksne til å sette seg inn hva som er tillatt – og at de formidler dette videre til sine barn og ungdommer.

Hvert år går NRBR tilsyn med utsalgsstedene for fyrverkeri i romjulen. I fjor stengte NRBR to utsalgssteder – ett hvor mindreårig personell solgte til mindreårige og ett som hadde varene liggende utendørs uten tilsyn. Under årets tilsyn vil NRBR derfor ha særlig søkelys på liknende brudd på forskriften, i tillegg til brann- og eksplosjonsfaren.

Eksplosiver

Fyrverkerivarer er eksplosiver og det er derfor strenge regler rundt kjøp og salg for å unngå ulykker. Sikkerheten skal være ivaretatt for både kjøper og selger – og for alle andre som tilfeldigvis kan befinne seg i nærheten av utsalgsstedet.

Publikums ansvar

For å unngå branner og andre ulykker med bruk av fyrverkeri, må vi ha med oss publikum på laget. Vi håper at alle voksne setter seg inn i hva som er lov og ikke lov, og formidler dette til sine barn og ungdommer:

  • Fyrverkeri kan kun selges fra godkjent salgslokale i perioden 27. desember - 31. desember. Resten av året er det altså forbudt å selge fyrverkeri. Det er heller ikke lov å selge fyrverkeri på dørene eller fra ikke-godkjente salgslokaler.
  • Det ikke er lov å ta med fyrverkeri fra utlandet, f.eks. Sverige
  • Det er 18 årsgrense for bruk av alt annet fyrverkeri enn stjerneskudd og tilsvarende, som har 12-års aldersgrense.
  • Det er et generelt forbud mot bruk av alle typer fyrverkeri hele året. I våre kommuner (Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Nittedal og Aurskog-Høland) er det generell tillatelse for publikum å sende opp lovlig fyrverkeri på nyttårsaften i tiden kl. 18-02. 
  • Alt fyrverkeri som selges i Norge skal være CE-merket. Godkjenningen skal sikre at fyrverkeriet opptrer som forutsatt ved bruk og ikke gjør skade på personer og eiendom.
  • Følg fyrverkerireglene ved oppskyting.

Vi ønsker alle en trygg nyttårsfeiring!


Forslag til tiltak for skoler med mange utløste brannalarmer

19 januar 2023

Utløste brannalarmer på skoler har vært et stort problem for NRBR i det siste. I løpet av 2022 og frem til midten av januar har vi måttet rykke ut til 275 slike alarmer. Unødige utrykninger er en belastning på beredskapen i våre kommuner.