Pressemelding

Pressemelding: Trygg nyttårsfeiring – kjøp lovlig fyrverkeri

PRESSEMELDING - Lørenskog, 22. desember 2022

 

Trygg nyttårsfeiring – kjøp lovlig fyrverkeri

Det har vært mange tilfeller av ulovlig bruk av fyrverkeri på Romerike og nærliggende områder i året som gikk. Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) vil i romjulen derfor rette særlig oppmerksomhet på utsalgsstedene for å unngå at publikum anskaffer seg fyrverkeri på ulovlig vis. NRBR oppfordrer også voksne til å sette seg inn hva som er tillatt – og at de formidler dette videre til sine barn og ungdommer.

Hvert år går NRBR tilsyn med utsalgsstedene for fyrverkeri i romjulen. I fjor stengte NRBR to utsalgssteder – ett hvor mindreårig personell solgte til mindreårige og ett som hadde varene liggende utendørs uten tilsyn. Under årets tilsyn vil NRBR derfor ha særlig søkelys på liknende brudd på forskriften, i tillegg til brann- og eksplosjonsfaren.

Eksplosiver

Fyrverkerivarer er eksplosiver og det er derfor strenge regler rundt kjøp og salg for å unngå ulykker. Sikkerheten skal være ivaretatt for både kjøper og selger – og for alle andre som tilfeldigvis kan befinne seg i nærheten av utsalgsstedet.

Publikums ansvar

For å unngå branner og andre ulykker med bruk av fyrverkeri, må vi ha med oss publikum på laget. Vi håper at alle voksne setter seg inn i hva som er lov og ikke lov, og formidler dette til sine barn og ungdommer:

  • Fyrverkeri kan kun selges fra godkjent salgslokale i perioden 27. desember - 31. desember. Resten av året er det altså forbudt å selge fyrverkeri. Det er heller ikke lov å selge fyrverkeri på dørene eller fra ikke-godkjente salgslokaler.
  • Det ikke er lov å ta med fyrverkeri fra utlandet, f.eks. Sverige
  • Det er 18 årsgrense for bruk av alt annet fyrverkeri enn stjerneskudd og tilsvarende, som har 12-års aldersgrense.
  • Det er et generelt forbud mot bruk av alle typer fyrverkeri hele året. I våre kommuner (Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Nittedal og Aurskog-Høland) er det generell tillatelse for publikum å sende opp lovlig fyrverkeri på nyttårsaften i tiden kl. 18-02. 
  • Alt fyrverkeri som selges i Norge skal være CE-merket. Godkjenningen skal sikre at fyrverkeriet opptrer som forutsatt ved bruk og ikke gjør skade på personer og eiendom.
  • Følg fyrverkerireglene ved oppskyting.

Vi ønsker alle en trygg nyttårsfeiring!


Bålforbud 15. april -15. september

15 april 2024

Mellom 15. april til 15. september er det i alle kommuner forbud mot å gjøre opp ild og grill (inkludert engangsgrill, bålpanne, primus og stormkjøkken) i eller i nærheten av skog og annen utmark .

Øvelse PLIVO

04 april 2024

I ukene 15, 16 og 17, på dagene tirdag, onsdag og torsdag i tidsrommet 12 -14 vil nødetatene ha en stor samhandlingsøvelse i området rundt Lillestrøm og Nebursvollen friluftsbad. I den forbindelse vil det bli mye synlig utrykningskjøretøy i området rundt Olavsgård, Skjetten og Lillestrøm.