Pressemelding: Røykvarslerdagen 2022

Pressemelding om Røykvarslerdagen

PRESSEMELDING

 

Lørenskog, 29. november 2022

 

Brannvesenets ledelse har et viktig budskap

 

Torsdag første desember vil ledelsen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) befinne seg i morgenrushet utenfor Lillestrøm stasjon. De ønsker å nå ut til travle togreisende med budskapet: «Test røykvarsleren og bytt batteri ved behov».

 

Bakgrunnen for at NRBR står på et slikt sentralt sted på denne dagen, er at vi nå går inn i en sesong med større risiko for brann. Derfor er den nasjonale kampanjen Røykvarslerdagen lagt til første desember.

 

Advent og jul

I den travle og kalde førjulstiden fyrer vi mye i peis og ovn, vi lager mer mat enn vanlig, vi pynter med stearinlys og overbelaster det elektriske anlegget med julelys i alle varianter. Advent og førjulstid er en travel tid for brannvesenet – for ansatte på både forebyggende avdeling og i operativ avdeling, og de eneste NRBR hadde til rådighet da årets Røykvarslerdag skulle planlegges, var sjefer og ledere. De vil være å treffe torsdag 1. desember kl. 7-9 utenfor Lillestrøm stasjon.

 

Brannsjefen stiller med brannbil

- Vi må få fortalt publikum at det viktigste de gjør for egen brannsikkerhet, er å ha fungerende røykvarslere. En fungerende røykvarsler er helt avgjørende for tidlig varsling og bidrar hvert år til å redde liv. Etter at røykvarsleren ble påbudt i boliger i 1991 har antallet som omkommer i boligbrann gått ned, sier konstituert brann- og redningssjef Ronny Årstein, og legger til: – På Røykvarslerdagen stiller vi med brannbil så vi blir godt synlige på Lillestrøm stasjon. Vi deler ut drops, brosjyrer, publikum kan delta i en konkurranse, og vi svarer selvsagt på alle spørsmål om brannsikkerhet.

 

Viktige punkter

I forbindelse med årets Røykvarslerdag, er det seks enkle punkter som NRBR ønsker å trekke frem og som de mener alle bør sjekke om gjelder for der de bor:

  • Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje.
  • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
  • Brannvesenet anbefaler røykvarslere på soverommene.
  • Det beste er seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann.
  • Gjør det til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember.
  • I tillegg bør du jevnlig teste røykvarslerne, og særlig hver gang du har vært bortreist over lengre tid. 

 


Bålforbud 15. april -15. september

15 april 2024

Mellom 15. april til 15. september er det i alle kommuner forbud mot å gjøre opp ild og grill (inkludert engangsgrill, bålpanne, primus og stormkjøkken) i eller i nærheten av skog og annen utmark .

Øvelse PLIVO

04 april 2024

I ukene 15, 16 og 17, på dagene tirdag, onsdag og torsdag i tidsrommet 12 -14 vil nødetatene ha en stor samhandlingsøvelse i området rundt Lillestrøm og Nebursvollen friluftsbad. I den forbindelse vil det bli mye synlig utrykningskjøretøy i området rundt Olavsgård, Skjetten og Lillestrøm.