Pressemelding: Røykvarslerdagen 2022

Pressemelding om Røykvarslerdagen

PRESSEMELDING

 

Lørenskog, 29. november 2022

 

Brannvesenets ledelse har et viktig budskap

 

Torsdag første desember vil ledelsen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) befinne seg i morgenrushet utenfor Lillestrøm stasjon. De ønsker å nå ut til travle togreisende med budskapet: «Test røykvarsleren og bytt batteri ved behov».

 

Bakgrunnen for at NRBR står på et slikt sentralt sted på denne dagen, er at vi nå går inn i en sesong med større risiko for brann. Derfor er den nasjonale kampanjen Røykvarslerdagen lagt til første desember.

 

Advent og jul

I den travle og kalde førjulstiden fyrer vi mye i peis og ovn, vi lager mer mat enn vanlig, vi pynter med stearinlys og overbelaster det elektriske anlegget med julelys i alle varianter. Advent og førjulstid er en travel tid for brannvesenet – for ansatte på både forebyggende avdeling og i operativ avdeling, og de eneste NRBR hadde til rådighet da årets Røykvarslerdag skulle planlegges, var sjefer og ledere. De vil være å treffe torsdag 1. desember kl. 7-9 utenfor Lillestrøm stasjon.

 

Brannsjefen stiller med brannbil

- Vi må få fortalt publikum at det viktigste de gjør for egen brannsikkerhet, er å ha fungerende røykvarslere. En fungerende røykvarsler er helt avgjørende for tidlig varsling og bidrar hvert år til å redde liv. Etter at røykvarsleren ble påbudt i boliger i 1991 har antallet som omkommer i boligbrann gått ned, sier konstituert brann- og redningssjef Ronny Årstein, og legger til: – På Røykvarslerdagen stiller vi med brannbil så vi blir godt synlige på Lillestrøm stasjon. Vi deler ut drops, brosjyrer, publikum kan delta i en konkurranse, og vi svarer selvsagt på alle spørsmål om brannsikkerhet.

 

Viktige punkter

I forbindelse med årets Røykvarslerdag, er det seks enkle punkter som NRBR ønsker å trekke frem og som de mener alle bør sjekke om gjelder for der de bor:

  • Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje.
  • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
  • Brannvesenet anbefaler røykvarslere på soverommene.
  • Det beste er seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann.
  • Gjør det til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember.
  • I tillegg bør du jevnlig teste røykvarslerne, og særlig hver gang du har vært bortreist over lengre tid. 

 


Forslag til tiltak for skoler med mange utløste brannalarmer

19 januar 2023

Utløste brannalarmer på skoler har vært et stort problem for NRBR i det siste. I løpet av 2022 og frem til midten av januar har vi måttet rykke ut til 275 slike alarmer. Unødige utrykninger er en belastning på beredskapen i våre kommuner.