Røykvarslerdagen 1. desember 2023

Fredag 1. desember er alltid Røykvarslerdagen og i år kan du møte NRBR på tre sentrale steder i Nittedal, Bjørkelangen og Sørumsand. I tillegg har vi en liten røykvarslerkonkurranse som du finner her! 

I forbindelse med Røykvarslerdagen 2023, har NRBR sendt ut følgende pressemelding:

Røykvarslerdagen: Møt brannvesenet på tre steder på Nedre Romerike

Fredag første desember vil Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) være å treffe på sentrale steder i Nittedal, Bjørkelangen og Sørumsand i forbindelse med årets Røykvarslerdag.

I den travle og kalde førjulstiden fyrer vi mye i peis og ovn, vi lager mer mat enn vanlig, vi pynter med stearinlys og overbelaster det elektriske anlegget med julelys i alle varianter. Derfor er den nasjonale kampanjen Røykvarslerdagen lagt til første desember. I NRBR har vi tradisjon for å møte publikum denne dagen, og i år er vi å treffe kl. 11-14 på følgende steder:

  • Mosenteret i Nittedal
  • Alti kjøpesenter i Bjørkelangen
  • Fokus kjøpesenter på Sørumsand
En kvinne og en mann står foran en rød og gul brannbil mens de holder opp røykvarslere.
NRBR er klare til å møte publikum på stand på Røykvarslerdagen.

Sjefer og ledere skal stå på stand

- Vi vil fortelle de vi treffer at det viktigste de kan gjøre for egen brannsikkerhet, er å ha fungerende røykvarslere. Fungerende røykvarslere, særlig seriekoblede, er nemlig helt avgjørende for tidlig varsling og bidrar hvert år til å redde liv, sier sjef for forebyggende avdeling Tor-Åsmund Hovda, som skal møte publikum i Sørumsand.

Seksjonsleder Anita Holtet legger til: – Jeg gleder meg til å møte folk i Bjørkelangen denne dagen. Jeg håper noen kommer ens ærend for å slå av en prat med oss. Alle tre steder deler vi ut kalendre for 2024 og testhorn så langt beholdningen rekker. Testhorn er skohorn som du også kan bruke til å nå opp til røykvarsleren for å teste at den virker.

Viktige punkter

I forbindelse med årets Røykvarslerdag, er det seks enkle punkter som NRBR ønsker å trekke frem og som vi mener alle bør sjekke hjemme:

  • Alle må ha minst én røykvarsler i hver etasje.
  • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
  • Brannvesenet anbefaler røykvarslere på soverommene.
  • Det beste er seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann.
  • Gjør det til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytt batteri ved behov. I tillegg bør du jevnlig teste røykvarslerne, og særlig hver gang du har vært bortreist over lengre tid. 
  • Røykvarslere bør byttes hvert 8-10. år. Produksjonsdato står som regel på baksiden.

Tre oppdrag med farlig stoff og kjemikalier i vår

18 juni 2024

Tre hendelser med farlig stoff og kjemikalier innenfor relativt kort tid i vår var uhell ved bedrift og transport, men vi må også være forberedt på tilsiktede handlinger slik som terror. Nylig uttalte Forsvaret at krigen i Ukraina har aktualisert slike trusler.