Kulde og oppvarming med flyttbare ovner

Lurer du på hvordan du skal holde deg varm i den bebudede sprengkulden? Holder det ikke med den oppvarmingen du allerede har i boligen og trenger du en flyttbar varmeovn i tillegg?

 Første råd er å ALLTID lese og følge bruksanvisningen. Andre råd er: Alle flyttbare varmeovner må holdes i god avstand til brennbart materiale, slik som møbler og gardiner.

Alltid under oppsikt

Alle typer flyttbare varmeovner må brukes under oppsikt av voksne slik at du kan begrense omfanget av skaden hvis uhellet er ute. Det er større fare for at det skjer noe med slike ovner, enn med fastmonterte for de kan lett velte eller bli dekket til med dyner, klær, pledd eller annet ved et uhell – særlig hvis du har barn og/eller dyr i huset. Bildet viser en brann vi rykket ut til for et par år siden. I dette tilfellet var det ett av barna i huset som hadde lekt seg med en gryteklut av gummi og stappet biter av den inn mellom rillene på ovnen. Etter hvert tok dette fyr som følge av varmeutviklingen. Dette skjedde på et rom som ble brukt til hjemmekontor, så da skjønner du at flyttbare ovner ikke har noe på barnerommet å gjøre!

 

To bilder av en frittstående varmeovn med tydelige brannskader.
Den frittstående varmeovnen har tydelige brannskader.

 

Flyttbare oljefylte ovner

Er det slik at du ikke trenger å gå til innkjøp av ny ovn, men heller finner frem noe du har liggende  boden eller kjelleren, må du sjekke at ovnen ikke er ødelagt eller skadet. Det gjelder særlig for flyttbare oljefylte ovner. Disse kan lett bli skadet hvis de velter eller flyttes, og skal alltid oppbevares stående. Hvordan var det egentlig i boden i sommer da ovnen sto der? Bruk aldri en ovn som lekker olje. Ovner som lekker skal leveres tilbake til forhandleren.

 

Flyttbare gassovner

Flyttbare gassovner er også et alternativ. Men feil på alle typer gassapparater og utstyr eller feil bruk kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning. Dersom du bruker slik ovn innendørs med dårlig lufting, kan forbrenningen føre til at oksygenet forbrukes slik at du og andre som oppholder seg i rommet kan bli kullosforgiftet og kvalt. Kullos (CO) er luktfri og vanskelig å oppdage, særlig når man sover. Ha derfor god ventilasjon hvis du skal bruke slik gassovn innendørs, bruk den aldri i små rom, over lang tid eller når du sover. Vi anbefaler også CO-varsler (kullosalarm) og gassvarsler hvis det blir brukt gass innendørs. Gassovner skal ikke brukes i kjelleren, på lik linje med at gassflasker ikke skal oppbevares eller lagres i kjellere. Det er fordi propangass er tyngre enn luft. Hvis det blir lekkasje i flaska, vil gassen sive ut og samle seg nede langs kjellergulvet. Da skal det ikke mer enn en liten gnist til for å tenne på gassen. Det kan bli en kraftig eksplosjon som kan få et helt hus til å lette fra grunnmuren. Gassflasker skal heller ikke oppbevares på loftet, hvor det ofte er vanskelig å komme til.

Rådene kommer fra NRBR, Sikkerhverdag og Elsikkerhetsportalen.


Bålforbud 15. april -15. september

15 april 2024

Mellom 15. april til 15. september er det i alle kommuner forbud mot å gjøre opp ild og grill (inkludert engangsgrill, bålpanne, primus og stormkjøkken) i eller i nærheten av skog og annen utmark .

Øvelse PLIVO

04 april 2024

I ukene 15, 16 og 17, på dagene tirdag, onsdag og torsdag i tidsrommet 12 -14 vil nødetatene ha en stor samhandlingsøvelse i området rundt Lillestrøm og Nebursvollen friluftsbad. I den forbindelse vil det bli mye synlig utrykningskjøretøy i området rundt Olavsgård, Skjetten og Lillestrøm.